Stäng fönster Göteborg kn, KVILLEBÄCKEN 42:1 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Centralt i västra Kvillebäcken vid Solvändsgatan sträcker sig dessa tre tvåvånings längor på rad, med förrådsbodar åt norr. Två längor har nio radhus från 1960 och en har 11. Den ligger längst i öst och är byggd 1976 med annorlunda utformning än de andra två. Båda typerna av radhus är ljust gula. I norr skiljer den smala Drakblommegatan området från Bjurslätts sjukhem och i söder breder fyra kvarter med villabebyggelse från omkring 1930-60 ut sig. Ett skärmtak för bilar med trapetskorrugerat plåttak och gula plankväggar avgränsar området mot Bjurslätts kyrka i öst.

Åt söder vetter små trädgårdar med gräsmattor och staket som markerar tomterna till hälften. Den östra längan har uteplatser med små förråd i ett omgärdande ramverk av trä. De äldre husen har smidesstaket åt gatorna, medan det yngre har brunt trästaket. Olika barrbuskar och -träd utmärker sig bland växtligheten. Åt norr domineras gatubilden av de olika bodarna, som i öst ingår i en hägnad av trä men är fristående från husen, medan de övriga längorna har vidbyggda bodar i par.

BYGGNADER
Det yngre radhuset i öst har en iögonfallande utformning med dels en skenbar loftgång av vidbyggda balkonger, dels uteplatser därunder inbyggda i ett ramverk av trä. Övriga längor har släta fasader. Bodarna är fristående på det yngre huset, i färg med längan och med markanta svarta plåtavtäckningar mot taket. I den vidbyggda hägnaden har flera hus också spaljéer av olika mönster med 1950-tals karaktär. De äldre husens bodar ansluter med pappklätt pulpettak till husfasaden och har ett ålderdomligt utseende med bräddörrar och avvikande mörkbrun färg på lockpanelen, som i vissa fall är ohyvlad. På de äldre husens motstående gavlar finns förråd och fyra garage.

Radhuslängor från 1960
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: plåtpanel
Fasadfärg: gul (brun i gavelröstet)
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: förrådsbodar

Radhuslängor från 1976
Stomme/konstruktion: stolpverk
Fasad: lockpanel av trä,
Fasadfärg: ljusgula nyanser
Takform: plant
Utvändiga detaljer: förrådsbodar, balkonger i loftgångsformat med skiljeväggar, liggande träpanelsfront på balkongerna

Perspektivfönstren är av olika storlek i brunt trä, några med stående vädringsfönster och jämnt fördelade. På de äldre husen sitter fönstren anmärkningsvärt nära takfoten, som ligger i fasadliv. Det yngre har en kant av liggande bräder som löper runt takfoten, något utanför fasaden. I det yngre huset sitter originaldörrar med ett smalt glas. De äldre har olika typer av trädörrar med något olika placering i anslutning till förråden. 1975 tilläggsisolerades de äldre längorna och kläddes med plåt. Det yngre husets panel har kvar sitt ursprungliga utseende, med liggande panel under fönstren i norr.

KOMMENTAR
Radhuset från 1976 har en säregen utformning och är välbevarat. Intressant är det gammaldags uttrycket på bodarna till de äldre husen.