Stäng fönster Göteborg kn, KVILLEBÄCKEN 26:14 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Totalt finns det åtta kvarter med 7-10 radhus i färgstarka eternitklädda längor med två våningar i sydvästra Kvillebäcken. Rader med biluppställningsplatser och panelklädda förråd under gemensamt flackt sadeltak avskärmar husen från vägarna. Området ingår i ett större sammanhang med 1900-talsvillor i norr och kedjehus från tidigt 1950-tal österut. Gamla Björlandavägen går norr om husen och från den leder de små lokala gatorna Maskros- och Kattfotsgatan in, vilka kompletteras med raka asfalterade gångbanor.

Kring en grönyta med ölandstok och andra buskar, lövträd, såsom en och annan pyramidek och lekplatser, grupperar sig fyra av längorna i "lappteknik", alltså förskjutna från varandra sett i plan. Intill finns en likadan formation, men ena kvarteret har inte radhus utan tre mindre kedjade byggnadskroppar. Ytterligare en länga finns i väst med två villor i nordändan. Häckar och låga trästaket löper längs gångarna. Husen är klart röda, gröna, bruna eller gula, med någon av de andra färgerna på sin förrådslänga. Det är trångt att röra sig i området och på grund av att husen vänds åt olika gator kan man från de centrala grönytorna se både husens fram- och baksida. De dominanta förrådslängorna ger skuggiga, mörka partier under sig och distanserar husen från vägen. Baksidorna är ljust öppna med uteplatser och mycket små trädgårdar. Första intrycket är homogenitet, men vid en närmare titt har flera gjort små tillbyggnader av olika slag.

BYGGNADER
På övervåningen sitter färgglada, ovanliga oerhört finräfflade eternitskivor och nedervåningen är klädd med liggande, spontad vit träpanel. Entréerna vetter åt förrådet och har tre trappsteg, många med ursprungliga smidesräcken.

Stomme/konstruktion: stolpverk med spontad panel
Fasad: skivor, ytterst finkorrugerad eternit, liggande träpanel
Fasadfärg: gul, röd, grön, brun, vit
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: storkorrugerad eternit, svart korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: balkonger på två hus, fönsterluckor, nybyggda farstur, inglasade uteplatser med mera

Fönstren av vitmålat trä sitter i tydliga grupperingar om två till fyra lufter och den glaslösa entrédörren av trä är accentuerad tillsammans med omgivande mindre fönster. Fasaden är således lätt avläsbar, även om förrådslängan skymmer. Två längor i öst har balkonger som kom till 1968-69. Vissa tak har belagts med korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Området har en dynamik med upplevelsevärden i sin labyrintiska struktur och de pigga färgerna. Arkitekturen är tilltalande i sin enkla tydlighet och skirhet, samt intressanta som välbevarade tidsdokument med en typisk struktur av förråd på entrésidan, uteplats på trädgårdssidan. Trots tillägg inte har förlorat sin identitet som homogen grupp.