Stäng fönster Göteborg kn, RAMBERGSSTADEN 9:10 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Botellet kallas området med lådformade elementhus, två niovåningshus i öst och fyra lameller med fyra våningar, som ligger i en miljö med lamellhus från 1930-talet i norr, Volvo Penta i söder och Ramberget i östra fonden. Bostadshotellet bebos i huvudsak av Volvo-anställda, studenter och ensamstående män. Gatorna som avgränsar är Gropegårdsgatan i sydväst och Västra och Östra Andersgårdsgatorna i norr som leds in från Kryddgårdsgatan i väst, samt Inlandsgatan i öst, som förbinder trafiklederna Hjalmar Brantingsgatan och Lundbyleden. Parkeringar finns i sydöst och nordväst.

De två höga husen står närmast berget och ser ut att mäta kraft med det, som för att skydda de fyra låga som hukar bakom dem. Förbindelsegångar klädda med röd träpanel löper i norr mellan de låga husen, dit entréerna, förråd och tvättstugor förlagts. Åt söder inhägnas de tre grästäckta gårdarna av omålade träplank med öppningar. Rabatter och fåtaliga lövträd pryder trädgårdarna. En nyare fristående, kvadratisk uppglasad tvättstuga med valmat sadeltak och röd träpanel står också i området. Skivhusen är sammanbyggda med en panelklädd envåningsbyggnad med bland annat motionshallar, krog och frisör.

Markplaneringen på ytan mellan de höga och låga husen innefattade ursprungligen gräsplaner för bollspel, volleyboll/badminton och minigolfbana. Gårdarna mellan de låga längorna har på ritningarna mjukt, oregelbundet svängande häckar längs väggarna och plattlagda ytor, mer eller mindre häckomgärdade invid husväggen i norr, av vilket inget syns idag. Parkeringsdäck är markerade under markparkeringarna. Gatorna har namn efter ett hemman i Lundby, utom Inlandsgatan som leder mot Bohusläns fyra södra häraden, vilka kallades för Inland. Bostadshotell finns även i Svartedalen, Bergsjön och Backadalen.

BYGGNADER
De sex huvudbyggnaderna är enhetligt utformade med en avskalad "upprepningens estetik" med rumsstora fasadelement. Fasaderna är släta med jämnt fördelade fönster och den varmt röda träpanelen på bottenvåningarna löper som en sammanhållande röd tråd mellan husen, i harmoni med ballastens sandfärg. Taken är i fasadliv och en takgesims av liggande bräder löper runt takfoten. Entréerna för skivhusen är gemensamt förlagda åt norr i envåningsbyggnaden och för lamellerna i de kopplade gångarna.

Våningar: 9 respektive 4
Stomme/konstruktion: fabrikstillverkade element med frilagd ballast och gråcement, träelement i gångarna, envåningsbyggnaden är konventionellt platsbyggd
Fasad: betongelement med synlig grov ballast (Hälleviks split), stående träpanel bottenvåningen
Fasadfärg: natursten, grå-sandfärgad, röd panel
Takform: platt (svag sluttning åt mitten)
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna balkonger i ena kanten på skivhusen, takgesims

Balkongfronterna är av glasskivor i träramar. Fönstren är antingen av trä, målade lejongula eller av vit metall, men likadana på båda hustyperna, där perspektivfönstret kombineras med en smal tvådelad sidobåge.

Husen rymmer 615 små lägenheter, byggda för industrianställda och idag äger enligt uppgift Volvo Lastvagnar lamellhusen. Ombyggnad och ändringar av envåningsbyggnaden gjordes 1989, bland annat entré, fönster och tvättstugor gjordes i slutet av 1980-talet. Volvo Lastvagnar byggde till en lektionsrumsbyggnad på gården längst västerut 1987.

KOMMENTAR
Området är typiskt för tidens rationella byggnadstekniska ideal och funktionella utformning. Placeringen intill Volvo ger en förklarande koppling, då husen i övrigt står som främmande fåglar i omgivningen. Företeelsen med bostadshotell för en viss grupp människor är också både samhälls- och socialhistoriskt intressant.