Stäng fönster Göteborg kn, RAMBERGSSTADEN 54:5 CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Skolans oregelbundna komplex med två våningar är beläget vid en liten platsbildning vid namn Mötesplatsen, nära Rambergsvallen och Lundbybadet i centrala Rambergsstaden. Mellan idrottsanläggningarna och skolan drar den stora trafikleden Hjalmar Brantingsgatan fram och parallellgatan Munkedalsgatan går alldeles intill skolans södra gavel. En gångtunnel går där under leden. Skolkomplexet består av sex utbyggnader från en rak, central axel i närmast nord-sydlig riktning, samt en fristående gymnastikbyggnad sydöst i området, uppförd 1960 med en liten vaktmästarbostad bredvid. Uppfarten till entrén från Blackevägen i väst leder förbi den spektakulärt utformade aulan och vidare rakt genom husets axel till entrén på andra sidan och dess uppfart. Ett gångstråk leder förbi komplexets fyra längor med entréer och gårdar emellan. I syd mellan skolan och gymnastiken finns en gräsmatta och en cykelparkering, fram till skolans bollplan och asfalterade parkering i nordöst.

Längs gatorna inhägnas området av spensliga smidesstaket med gräsmattor eller rabatter innanför, lövträd och buskar. Gårdarna mellan längorna i öst har också låga lövträd, enstaka björkar, rhododendron, forsythia med mera. Trots att byggnaden är stor skapas intimitet i miljön med alla små prång och gårdar. Östra halvan av området är kal och ödslig, men vägen fram till omklädningsrummens särpräglade små entréverandor i söder är gemytlig tack vare passagen mellan en högre häck och det lilla huset ("Mediabyggnaden"), samt en liten grönyta med en stor björk.

BYGGNADER
Utformningen varierar på byggnadsvolymerna, men hela komplexet har en enhetlighet i exteriöra material, våningshöjd, takformer, fönster av två material i snarlika utföranden i jämna rader, samt de östliga entréernas utseende. Fem av längorna har förskjutna sadeltak med fönster i det korta lodräta partiet mellan takfallen. Aulans byggnadskropp vetter åt väster och är mest avvikande till form och utförande.

Våningar: 1-2, källare
Stomme/konstruktion: betong, tegel, partier med plåtskivor
Fasadfärg: röd, gråsvart, ljusgröna
Takform: förskjutna sadeltak, flacka sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: skärmtak över entréer, djupa, smala slitsar på rad med betongglas i aulan, burspråk i sydväst, utvändiga källarnedgångar, utvändiga farstur på gymnastikbyggnaden, fyrkantiga hängrännor, fönsterbleck och avtäckningar i koppar, klocka fäst på gymnastikbyggnaden, blå symbol på fasaden åt söder, nya spiraltrappor av stål, nya solskärmar

Den sexkantiga aulan har en sluten liten utbyggnad med slitsar för ljusinsläpp åt väster. Annars har den stora fönsterpartier som följer sadeltakets form i tunna lackade poster av teak. Likadana poster sitter i matsalens uppglasning åt öst på bottenvåningen och runt entréerna, som i öst har glasning över två våningar, med horisontala partier av ljusgröna plåtar. Även på gymnastiksalens uppskjutande centrala del finns denna fönsterkaraktär. I övrigt är det vita metallfönster, mestadels tvålufts med smala stående vädringsfönster. Dörrarna är i regel bytta till vita metalldörrar. Gymnastikbyggnaden har två mycket speciella, ursprungliga små blå "verandor" med asymmetrisk form till omklädningsrummen i syd. Utbyggnaden har fönster runtom upptill, plant koppartak med en liten utkragande vattenkastare och blå metalldörrar, som nås med en gjuten trappa. Innerdörrarna har ogenomsiktligt glas och trälister runt glasen.

KOMMENTAR
Omnämns utanför bevaringsprogrammet som "värdefullt exempel på 1950-talets skolbyggande". Utformningen ter sig mycket genomtänkt, där en övergripande homogenitet kombineras med variation i omsorgsfulla detaljer. Utformningen är en ovanlig lösning på skolmiljön, som annars oftast splittras upp på många olika byggnader. Arkitekturen upplevs som exklusiv i materialvalet med gediget utförande. De sensibla fönsterpartierna i smala träposter spelar en viktig roll för det arkitektoniska värdet. Entréverandorna på gymnastikbyggnaden avviker från helheten, men är spännande estetiskt sett.