Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 115:2 HÖGSBOHÖJD

OMRÅDE
Området är beläget i östra delen av Högsbohöjd i sluttningen ner mot bebyggelsen vid Riksdalersgatan. I norr och öster reser sig mindre skogspartier som genomskärs av gångstigar. Västerut breder det stora flerbostadsområdet Pennygången ut sig och i söder avgränsas området av vidsträckt bergig skogsterräng. Själva skolområdet är beläget på flack, asfalterad mark med ett fåtal planteringar och lekanordningar. Det finns bland annat en uteplats under skärmtak som tillåter regnskyddad lek när det är dåligt väder.

Bebyggelsen består av fyra byggnader. Två huslängor har skapats av ett flertal sammanbyggda envåningshus med små mellanliggande gårdsbildningar. Varje huslänga har en rak korridor, ett slags ryggrad, utifrån vilken tio mindre byggnadskroppar skjuter ut, varannan åt öst och varannan åt väst. De små byggnadskropparna inrymmer klassrum.

Mellan de båda huslängorna, placerade gavel mot gavel i sydnordlig riktning, öppnar sig en större skolgård. Vid denna gård ligger de andra två byggnaderna vilka inrymmer slöjd-, mat- och gymnastiksalar. På gården står en gjuten skulptur i brons.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i en till två våningar med träregelstomme och fasader av liggande ljusgrå panel och slammat tegel.

Våningar 1-2
Stomme träregelstomme
Fasad liggande, ljusgrå panel
Fasadfärg ljusgrå, ljusgul
Takform pulpet- och sadeltak
Takmaterial papp
Utvändiga detaljer fönsterband och stora fönsterpartier

Separata entréer leder in till varje byggnadskropp i de två huslängorna. Varje gård avgränsas åt öster av en gulmålad tegelmur. Fönsterutformningen varierar men dominerar gör de stora fönsterpartier som ger klassrumsbyggnaderna flödigt dagsljus. Enkla skärmtak löper utefter varje byggnadskropp från gårdarna till entrén. Byggnadernas gavelpartier tilläggsisolerades 1989.

KOMMENTAR
Västerhedsskolan är en omsorgsfullt byggd och välbevarad 1960-talsskola. De säregna huslängorna med sina utskjutande klassrumsbyggnader är omsorgsfullt utformade på så vis att varje barngrupp skall få sin intima gård.