Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 116:9 M.FL. HÖGSBOHÖJD

OMRÅDE
Området är beläget i södra delen av Högsbohöjd vid Växelmyntsgatan som avslutas med en parkeringsplats med garagelängor öster om området. Väster- och söderut breder Ruddalens vilda natur ut sig och i norr ligger ett större bostadskomplex med flerfamiljshus. Bebyggelsen, som består av sju atriumhuslängor, är placerade i flack terräng på en platå mellan stigningen i norr och sluttningen i söder. Mellan husen löper smala, asfalterade gångpassager som utgör en halvprivat sfär för boende.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av sju parallellställda atriumlängor uppförda i en våning. Längorna är förlagda med gavelpartierna åt norr och söder. Enligt bygglovhandlingarna hade husen ursprungligen en fasadbeklädnad bestående av puts. Fasadförändringar genomfördes 1981 och 1989.

Våningar 1
Stomme/konstruktion träregelverk
Fasad cementskivor
Fasadfärg grå
Takform pulpet
Takmaterial svart papp
Utvändiga detaljer grön träpanel kring entréerna, vita plåttak över entréerna

Huvudfasaderna är vända mot varandra så att entrédörrar vetter mot smala gångpassager. Dörrarna är enkla, brunbetsade med mindre plåtklätt regntak. En takgesims av vit plåt avslutar de grå fasadpartierna. Fönstren vänder sig huvudsakligen in mot atriumgårdarna med undantag av ett par mindre enluftsfönster som flankerar entrén. Små gräsmattor och välansade rabatter ger gångpassagerna mellan husen ett pittoreskt uttryck.

KOMMENTAR
Med undantag för fasadförändringarna som skedde på 1980-talet är området välbevarat och väl sammanhållet.