Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 118:1 M.FL. HÖGSBOHÖJD

OMRÅDE
Området är beläget i nordvästra delen av Högsbohöjd. Söder- och västerut sträcker sig ett bergigt skogslandskap och i öster reser sig ett flerbostadsområde utmed Pennygången. I norr ligger ett område med varierade enfamiljshus där bebyggelse från 1900-talets början samsas med moderna villor. Utefter Växelmyntsgatan finns parkeringsplatser. Från gatan stiger terrängen svagt och väl inne i det tätbyggda området är marken lätt kuperad med nakna bergknallar och mindre talldungar. Bebyggelsen, som består av radhus, ligger i två grupperingar med en sluttande grässlänt som skiljezon. Norr om sluttningen har fem hus ställts parallellt, med smala asfalterade gångar mellan husraderna. Fyra garagelängor inramar området i norr. Söder om sluttningen omsluter radhuslängorna en större, oregelbundet utformad gårdsbildning med lekplats.

BYGGNADER
De femton radhusen ligger i täta rader med små intima trädgårdar på den ena sidan och entréer åt den andra. I det norra området, där byggnaderna löper parallellt, vetter entréfasad mot trädgårdsfasad. I det södra området vetter entréerna mot den öppna gården.

Våningar 2
Stomme träregelstomme
Fasad träpanel, skivmaterial
Fasadfärg pasteller
Takform förskjutet sadeltak, vanligt sadeltak
Takmaterial papp
Utvändiga detaljer fönsterband, balkong som sträcker sig utefter hela trädgårdsfasaden, uteplats med regnskydd under balkongen, skivklädda gavelpartier.

Takformen är av två typer: dels vanligt sadeltak, dels sadeltak där taksparrarna inte möts i en nock, så kallat asymmetriskt sadeltak. I väggpartiet mellan takfallen har ett fönsterband inpassats. Lösningen återfinns ofta i skolbyggnader från 1950- och 1960-talen men är också typisk för radhus från samma epok. I vinkel mot radhuslängorna skjuter mindre förrådsbyggnader ut som skapar avskilda rumsbildningar.

KOMMENTAR
Den säregna takutformningen ger området karaktär och skapar sannolikt spännande och luftiga interiörer.