Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 11:3 M.FL. HJÄLLBO

OMRÅDE
Området ligger i den nordöstra delen av Hjällbo. Bebyggelsen utgörs av sju låga skolbyggnader, två gymnastikbyggnader och en större daghems- eller fritidshemsbyggnad i en våning. Till området kommer man - från centrala Hjällbo - via en gångväg under Gråbovägen, vilken verkar som en avgränsning i nordväst. I sydost sänker sig terrängen mot Lärjeåns dalgång utefter vilken en gångväg leder till ett egnahemsområde bebyggt mellan 1945 och 1955. Sydväst om skolområdet, på andra sidan Bollplansgatan, finns ett industriområde. I anslutning till skolan finns en bollplan och en idrottsplats.

I söder finns gymnastikbyggnad från 1966 och idrottshall (Bläsebohallen) från 1968, vilka uppfördes i en till två våningar (suterräng) med samma stomkonstruktion liksom fasad- och takmaterial som områdets skolbyggnader. Bägge byggnaderna har pulpettak. Gymnastikbyggnaden, som är belägen närmast skolan, har fasader klädda med Steniskivor medan idrottshallens fasader är täckta med fasadtegel. Åt norr utgör vita enluftsfönster fasadernas övre del. Idrottsplanen är belägen i sänkan söder om byggnaderna och bollplanen finns nordväst om gångvägen som löper genom området.

Daghemmet, med tillhörande lekredskapsförråd, tillkom senare än områdets skolbyggnader (1970). Byggnaden är uppförd i en våning med regelstomme och gulmålade panelklädda fasader med vita knutar, vindskivor och fönsterfoder. Byggnadens sadeltak var ursprungligen belagt med korrugerade asbestcementskivor. Idag har sadeltaket kraftig takfot och taksprång och är belagt med svart korrugerad plåt. Byggnaden är försedd med vita enluftsfönster av olika storlek och form i oregelbunden fönstersättning. I norra fasaden finns sju entréer som vart och ett skyddas av ett utskjutande platt tak med enkla stöttor på en trätrall. Mot öster vetter fyra oregelbundet placerade entréer, var och en försedd med en större, verandaliknande träkonstruktion. Längs byggnadens södra sida finns en asfalterad markyta, en gård avsedd för lek och spel, som omgärdas av Gunnebostängsel. Förrådet i utkanten av gården har panelklädda fasader och platt tak.

Skolans byggnader är samlade till områdets mitt, dock utan att vara grupperade kring en central gård, och kan indelas i tre delar. En vinkelbyggnad, som utseendemässigt skiljer sig från de övriga, omsluter med hjälp av en paviljong en gräsbevuxen yta i söder. I vinkelbyggnaden finns bibliotek, matsal och slöjdsal och i paviljongen expedition. Norr om dessa finns tre parallella och likartat utformade paviljonger som alla innehåller lektionssalar (ursprungligen skolans mellanstadium). Längst i norr avslutas skolområdet av en byggnad bestående av tre, tidigare separata, paviljonger (ursprungligen skolans lågstadium) som i början av 1990-talet sammanbyggdes med nya byggnadskroppar. Skolbyggnaderna är placerade i plan terräng. Asfalterade gångar leder mellan husen som omges av gräsbevuxna markytor. Det som tydligast utgör en skolgård är den större lekyta som sedan uppförandetiden finns mellan den norra byggnaden och de tre paviljongerna i områdets mitt.

BYGGNADER
Skolbyggnaderna är uppförda i en våning med regelstomme, bärande innerväggar av betong och fasader klädda med träpanel som målats blågrå, grön respektive blå. Vinkelbyggnaden i söder har pulpettak som avslutas med en vit kant i liv med fasaden och övriga byggnader har tunna sadeltak med kraftigt utskjutande takfot och taksprång.

Stomme/konstruktion: regelstomme, bärande innerväggar av betong
Fasad: träpanel (lockpanel respektive slät panel, till största delen stående)
Fasadfärg: gråblå, grön, blå
Takform: pulpettak, sadeltak
Takmaterial: pulpettaket är plåtklätt, sadeltaken belagda med röda takpannor alternativt korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: --

Efter en större renovering i början av 1990-talet är samtliga fasader panelklädda och enhetligt färgsatta i blågrått, grönt och blått. Den dominerande paneltypen i området är stående lockpanel. Delar av fasaderna är dock klädda med liggande lockpanel respektive slät (spåntad) panel och ytterligare några är skivtäckta. De vita enluftsfönstren är av olika storlek och form, placerade både horisontellt och vertikalt. Ofta, med hjälp av vitmålade brädor, är fönstren samlade till sammanhållna partier av olika längd i fasaden.
De sammanbindande byggnadskropparna i den norra byggnaden reser sig högre än de tre ursprungliga paviljongerna och utmärker sig genom sin höjd, fasadkulör och form, med delvis uppbrutna fasadytor och pulpettak som reser sig mot sydväst. Enstaka balkonger och runda fönster förekommer i dessa tillbyggnader.

Ursprungligen var skolbyggnadernas fasader klädda med gult tegel och sadeltaken, som då slutade i liv med fasaden, var flacka. Administrationsbyggnaden (paviljongen) i söder reparerades och återuppbyggdes med nytt fasadtegel efter en brand i slutet av 1970-talet. Runt 1980 ersattes byggnadernas frost- och fuktskadade fasadtegel successivt av träpanel (gymnastikbyggnadens fasader kläddes med Steniskivor).

KOMMENTAR
Skolområdet präglas helt av den genomgripande renovering som genomfördes under 1990-talet, förutom den norra byggnadens avvikande formspråk, främst i fasadpanelen som ersatt det ursprungliga fasadteglet och de nya högresta sadeltaken med kraftig takfot och taksprång. Byggnadernas placering och volym kvarstår sedan uppförandetiden liksom, i områdets sydvästra del, byggnadernas tidigare enkla form bland annat kännetecknad av tak som slutar i liv med fasaderna.