Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 23:1 M.FL. HJÄLLBO

OMRÅDE
Området är beläget i bostadsområdet Eriksbo, i sydöstra delen av stadsdelen Hjällbo. Bebyggelsen består av lamellhus i fyra våningar. Husen bildar en U-form kring halvgårdar och är uppförda i plan terräng mellan Gråbovägen i norr och Lärjeåns dalgång i söder. Väster om området, delvis på andra sidan en sänka i terrängen, ligger ett egnahemsområde bebyggt mellan 1945-1955. I områdets sydvästra del ligger Hjällbo gård från mitten av 1800-talet.

Till området hör också en parklek och en större daghemsbyggnad. Parkleken är belägen söder om området, i en slänt mot Lärjeåns dalgång, där den omges av stora gräsytor. Runt en grupp rödmålade panelklädda byggnader med pappklädda sadeltak har getter, får och höns hägnats in med enkla trästaket. Asfalterade gångvägar leder förbi parkleken och längs ån. Daghemsbyggnaden med tillhörande förrådsbyggnad är uppförd mitt i kvarteret Postmästaren (25:4).

De U-formade husgrupperna skapar en krans mot väster och mot norr längs Gråbovägen. Innanför denna krans finns de parallellt ställda lamellhusen. Runt hela det bilfria bostadsområdet löper en mindre gata, med anslutning till parkeringsplatserna i norr och till det parkeringsdäck i tre plan som är beläget i områdets sydvästra hörn. Ett brett fält mellan bebyggelsen och Gråbovägen utgörs av parkeringsplatser med enstaka garagelängor. I områdets nordvästra del finns en friliggande affärsbyggnad i en våning.

Gårdarna mellan husen är till stora delar gräsbevuxna och rikligt försedda med träd. Asfalterade gångar löper framför entréerna. Under 1980-talet har ett stort antal tvättstugor, förråd och daghemsbyggnader tillkommit i området. Dessa är sannolikt uppförda med regelstomme och har panelklädda fasader samt sadeltak med röda takpannor. Ungefär samtidigt inreddes ett daghem i bostadshusens bottenvåningar.

BYGGNADER
Daghemmet uppfördes 1969 med regelstomme och fasader klädda med rosa lockpanel. Fasadernas övre delar är klädda med vita brädor. Taket är valmat, belagt med svart plåt och har kraftigt utskjutande takfot och takprång. Ursprunglig taktäckning var svart korrugerad eternit. Vita enluftsfönster är oregelbundet placerade i fasaderna. Entréerna åt både öster och väster kröns av utskjutande pulpettak och omgärdas av enkla staket. Byggnaden har i senare tid försetts med enstaka burspråk.

Lamellhusen uppfördes med betongstomme och fasader av betong i sandwichelement. De flacka valmade sadeltaken belades med papp. Över de spritputsade och gråmålade bottenvåningarna utgörs fasaderna av betongskivor med frilagd ballast. Sadeltaken är idag täckta av röd korrugerad plåt och har mycket litet utskjutande takfot och taksprång. Även gavelröstena är klädda med röd plåt.

Stomme/konstruktion: betong, sandwichelement
Fasad: betongelement med frilagd ballast, spritputs
Fasadfärg: brungrå, grå
Takform: sadeltak
Takmaterial: rödmålad korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: franska balkonger, indragna entréer med kraftiga utskjutande tak, utskjutande balkongfronter, enkelt inhägnade uteplatser i bottenvåningen, burspråk

De vita enluftsfönstren är av olika storlekar, samlade till grupper som regelbundet upprepas i fasaden. Gavlarna saknar fönster. Balkongerna är indragna och har utskjutande fronter av liggande spåntad panel som målats i ljusa kulörer. Entrésidorna har franska balkonger och är företrädesvis vända mot norr, medan balkonger och uteplatser vetter mot söder. Entréerna i de U-formade halvgårdarna är vända inåt. Betongelement och cementmosaik användes vid utformningen av trappor.

Centrum
I områdets nordvästra del (kv Postiljonen), intill parkeringarna längs Gråbovägen, har något av ett centrum vuxit fram. Verksamheter av olika slag har inretts runt en (ursprunglig) affärsbyggnad och i bostadshusens bottenvåningar. Här finns barnavårdscentral, frisersalong, pizzeria, kiosk samt Familjebostäders Bovärd och expedition. Affärsbyggnaden hyser idag en kooperativ mataffär, stadsdelsförvaltningen, Familjebostäders kontor och snart även café. Liksom vid uppförandet finns en fritidsgård i källarplanet.

Stomme/konstruktion: betongstomme
Fasad: spritputs
Fasadfärg: ljusgrå
Takform: tälttak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: röda bågformade skärmtak över entréer

Vid en ombyggnad 1990 ersattes byggnadens ursprungliga tak med ett tälttak. Tidigare kröntes byggnaden av ett dolt platt tak med SWL-balkar och pappklädda lättbetongplattor.

KOMMENTAR
Områdets bebyggelse bär tydliga spår av 1980-talets stora renovering även om plandispositionen och områdets grundläggande utseende kvarstår. Markanta förändringar är till exempel de utskjutande balkongerna, burspråken, de nya taken och takförsedda utbyggnaderna över entréerna. Förändringarna i fasaderna är störst runt affärsbyggnaden, där diverse verksamheter inretts i bostadshusen.
Området har ansetts vara förebildligt, i det att förnyelsen skedde med hänsyn till sociala och fysiska resurser.

Källa: Göteborgs Stadsmuseum. Inventering av bebyggelse 1955-75. Rapportutkast. Peter, Sanja (1998)