Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 154:1 M.FL. KAVERÖS

OMRÅDE
Området är högt beläget i norra Kaverös och avgränsas i väst av Ruddalens friluftsområde, i öst av spårvägen, i norr av bostadsbebyggelsen i Högsbohöjd och i syd av Tunnlandsgatan. Från Tunnlandsgatan leder mindre matargator in till parkeringsplatser som är placerade i området. Mellan husen i området slingrar sig små asfalterade gångstråk. I övrigt är terrängen gräsbevuxen och svagt kuperad med små grusplaner och en tennisbana. Små talldungar och lekplatser sätter också sin prägel på området.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av tretton lamellhus i tre till fyra våningar. Husen, som vilar på en gråputsad sockel, är uppförda med en stomme av betong och fasader av gult tegel. Sadeltaken är valmade och papptäckta.

Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Enligt stadsbyggnadskontorets arkiv skulle fasaden ursprungligen ha varit slammad. Det finns dock inget som tyder på att det någonsin genomfördes. Fönstren är av enluftstyp och ligger i liv med fasaden. Några av hörnpartierna har enligt en funktionalistisk praxis försetts med fönster i två väderstreck. De små balkongerna är halvt indragna. Balkongernas fronter består av prefabricerade betongelement med frilagd ballast. Fönstren och balkongernas fronter skapar tillsammans en regelbundenhet i fasaden. Husens entréer är smyckade med olika typer av reliefkonst vars utformning varierar från ett hus till ett annat. I en av byggnaderna inryms ett daghem i bottenvåningen.

Fasadrenovering av södergavlarna genomfördes 1981-1984. Området ger ett mycket välskött intryck.

KOMMENTAR
Området är mycket omsorgsfullt och detaljrikt utformat, bebyggelsen är anpassad till naturen och har en lämplig skala.