Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 10:1 HJÄLLBO

OMRÅDE
Området är beläget öster om spårvägen i den centrala delen av Hjällbo, som tillhör stadsdelen med samma namn. Bebyggelsen utgörs av tre vinkelställda skolbyggnader som delvis omsluter en platsbildning över vilken en gångväg leder vidare åt nordost. Väster om skolan går spårvägen från centrala Göteborg till Angereds centrum och söder om skolan ligger en större busshållplats, Hjällboplatsen, samt en vidsträckt parkeringsplats. I norr blir terrängen kuperad och gångvägar leder vidare i stadsdelen. Nordost om skolan angränsar ett stort bostadsområde med fyra våningar höga lamellhus. Öster och söder om skolan leder den större vägen Gråbovägen förbi området. In mot Bondegärdet ligger en skulptur kallad "Dommarring" som gjordes av Lasse Petersson. Skulpturen består av ett anal blänkande metallformer arrangerade i ring på en gatstensbelagd plats.

Skolgården är belägen längs västra sidan av den största skolbyggnaden i området. Här finns basketplan, grönytor, planteringar och enstaka träd samt bänkar att sitta på. Vid den västra skolbyggnadens norra gavel, finns en inhägnad fotbollsplan. Enligt bygglovsritningarna var parkeringen väster om skolan tidigare skolgård.

BYGGNADER
Den största av de tre skolbyggnaderna uppfördes med bland annat ämnesrum, samlingssal och bibliotek. I den södra byggnaden inrymdes ytterligare undervisningsrum samt kök och den östra byggnaden gymnastiksal.

Stomme/konstruktion: prefabricerade betongpelare, sandwichelement
Fasad: styva fasadskivor med frilagd ballast, slät betong
Fasadfärg: gråbeige, gul
Takform: dolda flacka sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: utskjutande vertikala balkar i fasaden, indragna entréer mot skolgård, utskjutande platta skärmtak över entréer, blå accenter i form av färgfält mellan och under fönster

Fasaderna artikuleras av lisener i form av vertikala betongbalkar som också utgör hörnkedjor i liv med fasaden. Mellan lisenerna finns fält av gulmålad slät betong. De bruna fönstren avspeglar delvis interiörens plandisposition och ligger oregelbundet. Där lektionssalarna är belägna sitter fönstren tätt, likt fönsterband av olika längd i fasaden. Gymnastikbyggnaden och den södra byggnaden har relativt få fönster. Dominerande i området är den fönstersättning som bland annat finns på den västra byggnaden, bestående av band med två alternerande fönstertyper, ett enluftsfönster och ett med två liggande lufter.

Huvudentrén mot Hjällboplatsen kröns av ett kraftigt skärmtak med texten Hjällboskolan, bibliotek och samlingssal. Biblioteket har inrymts i en separat byggnadskropp som är sammanbyggd med den större skolbyggnaden. Det centrala trapphuset i samma byggnad är synligt från skolgården genom den glasade delen av fasaden. Den västra och den södra byggnaden sammanlänkas av en inglasad gång på andra våningen. Mot Hjällboplatsen finns en fasadmålning på den södra byggnaden. Skolgården har nyligen genomgått en större upprustning då marken fått ny asfalt, nya träd och ny armatur.

KOMMENTAR
Skolbyggnaderna är relativt välhållna och troligen välbevarade. Färgsättningen av vissa fasadpartier kan dock vara ny och mindre förändringar i det yttre kan ha skett. Till exempel sträckte sig tidigare ett långt skärmtak över ytterdörrarna i den västra byggnadens entréfasad.