Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 159:1 M.FL. KAVERÖS

OMRÅDE
Området är högt beläget i Kaverös strax norr om Kaverös kyrka. Det avgränsas i öster av Orkestergatan och den branta sluttningen ner mot spårvägen, i väster av Flöjtgatan, i norr av Tunnlandsgatan och i söder av Konsertgatan. Bebyggelsen utgörs av en lång huslänga som består av ett flertal sammanbyggda lamellhus. Byggnaderna inhägnar en stor oregelbunden gård som stiger från söder till norr och präglas av nakna bergknallar, gräs, lekplatser och gångvägar.

BYGGNADER
Huslängan, som är uppförd i fyra våningar med betongstomme, vilar på en grå slätputsad sockel. Utåt är fasaderna täckta med orange korrugerad plåt och fönsterband som sträcker sig utmed hela fasaden. Väl inne på gården visar det sig att några av de sammanbyggda huskropparna är loftgångshus med gårdsfasader av vitmålad träpanel.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: plåt, träpanel
Fasadfärg: orange, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: asfaltpapp
Utvändiga detaljer: se nedan

Ursprungligen var fasaden klädd med eternitplattor. Det nya fasadmaterialet tillkom 1982 då husen tilläggsisolerades. Taket är av sadelform och klätt med asfaltpapp. Från början var det täckt med plåt. På söderfasaden finns indragna, inglasade balkonger. Loftgångarna vetter in mot gården liksom entréerna med sina trärena pardörrar. Loftgångarna och de öppna balkongerna, med fronter av plåt, ger gårdsfasaderna ett lättare, luftigare uttryck än fasaderna som vänder sig utåt. Genom huset löper på ett par ställen smala passager.

KOMMENTAR
Huslängans utformning för tankarna till ett fort. Utåt vetter den strama symmetriska plåtfasaden med regelbunden fönstersättning och släta plåtdörrar. Inåt gården öppnar sig byggnaderna med glaspartier i trädörrarna, balkonger och loftgångar.