Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 2:25 M.FL. TUVE

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Tuves norra del, nära den större Tuvevägen. Innanför Tuvevägen utgör Almhöjdsvägen områdets avgränsning mot öster. Parkeringsplatser har anordnats längs Almhöjdsvägen. I söder och väster angränsas området av öppen terräng, där bland annat odlingslotter finns i närheten av bebyggelsen. I norr angränsar villabebyggelse av varierad utformning. I områdets sydöstra hörn finns en tvätt- och panncentral uppförd av lättbetong som målats vit. Byggnaden har pappklätt pulpettak omfattat på kanterna av bruna liggande brädor samt brunmålade fönster och dörrar. I anslutning till byggnaden finns en skorsten.

Bebyggelsen utgörs av radhus som är uppförda i grupper om tre till fyra hus och placerade så att de bildar parallella rader i öst-västlig riktning. Mellan raderna bildas ömsom renodlade entrégator, ömsom trädgårdssidor där små gångvägar eller stigar i gräs leder mellan trädgårdarna. Området är mycket lummigt, bevuxet med såväl barrträd och lövträd som buskar och blommor. Även entréerna omges av uteplatser, som ibland är förhöjda i förhållande till gångvägen, omgärdade av buskage eller enkla trästaket och prydda med buskar, träd och blommor av olika slag. På öppna ytor mellan husraderna har ett antal lekplatser anordnats. Trädgårdarna är rymliga och uteplatserna närmast husens söderfasader avgränsas från varandra av bruna trästaket.
Vid husens östgavlar finns sex garagebyggnader, placerade två och två mittemot varandra, som har väggar av betong med frilagd ballast och tak av korrugerad plåt. Garageportarna är vita.

BYGGNADER
Husen är uppförda med regelstomme i en och en halv våning och har fasader av vit kalksandsten (mexitegel). Gavelröstena är klädda med brun lockpanel och de högresta sadeltaken belagda med rödbruna takpannor. Utanför varje entré finns ett friliggande sopskåp av betong med frilagd ballast.

Våningar: 1 1/2
Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: kalksandsten/mexitegel, panel
Fasadfärg: vit, brun
Takform: sadeltak
Takmaterial: troligen tegel
Utvändiga detaljer: verandaliknande konstruktioner med sadeltak utanför entréer, takfönster åt både norr och söder varav några i kombination med en balkong

Mot de vita tegelfasaderna kontrasterar de bruna lockpanelklädda gavelröstena. Från den övre våningen, som ryms under taket, vetter fönster åt både norr och söder. Några är bredare och har kombinerats med en balkong i taket. Balkongerna omfattas av bruna träkonstruktioner i enkelt utförande och kröns av platta tak. Fönstren är bruna och av enluftstyp, några försedda med vertikal vädringsluft. Flertalet hus har en verandalik utbyggnad vid entrén men också entréer utan regnskydd förekommer. Små trappor leder till ytterdörrarna som är av olika utformning. Taken har bruna plåtskodda skorstenar och vita vindskivor.

Radhusen var från början 78 till antalet men vid Tuveraset 1977 försvann nästan halva området. Förstugorna framför entréerna på de kvarvarande husen tillkom i början av 1980-talet. Staketen mellan uteplatserna tillkom några år efter det att husen uppfördes. Även träkonstruktionerna som omfattar balkongerna i taket är troligen av senare datum. På bygglovritningarna anges radhusen vara av hustypen 5-112. Taken var ursprungligen belagda med taktegel. Av bygglovhandlingarna framgår också att garagebyggnaderna var monteringsfärdiga standardgarage.

KOMMENTAR
Området är välhållet och rikt på växtlighet genom vilket varje hus fått en individuell prägel. I viss mån är bebyggelsen förändrad i förhållande till ursprunget men ger som helhet ett enhetligt intryck. Bebyggelsen är välhållen.