Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 100:1 M.FL. KAVERÖS

OMRÅDE
Området är beläget i Kaverös södra del. I väster och öster reser sig bergiga skogspartier, i norr ligger flerfamiljshusen vid Konsertgatan och i söder löper spårvägen och Marconigatan. Terrängen är bergig och gatorna slingrar sig i de branta sluttningarna ner mot spårvägen. Bebyggelsen består av sex lamellhus. Vid samtliga byggnader finns prydliga rabatter kantade av naturstensplattor. Den lilla gårdsbildningen i norr präglas av skogsdungar och bergknallar. Det finns lekplats, flaggstång och en gångväg som leder upp i skogen ovanför området.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i tre våningar med fasader av rött tegel under tegeltäckta sadeltak med utskjutande taksprång. Byggnaderna är uppförda med en stomme av betong. Längst söderut kröker sig en av huskropparna utefter Flöjtgatan och längre norrut sluter sig fem byggnader kring en asymmetrisk gårdsbildning som Flöjtgatan genomkorsar.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: se nedan

Några av byggnaderna har halvt indragna snedställda balkonger med blå plåtfronter medan andra har vanliga, halv indragna balkonger med blå fronter. Dörrarna liksom fönstren är av aluminium. Några av husen har hög sockelvåning täckt med grå spritputs och där finns ett fåtal affärslokaler. I andra inryms garage med vita garageportar i bottenvåningen. Smala gångar leder från trottoaren ner i cykelkällaren i några av husen.

År 1984 tilläggsisolerades byggnaderna och fick nytt fasadtegel.

KOMMENTAR
Byggnaderna har vackra dörromfattningar av utskjutande tegel och avvattningsbleck av koppar. På typiskt 1950-talsmanér är det små detaljer som skiljer de sex lamellhuskropparna från varandra.