Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 116:88 M.FL. HÖGSBOHÖJD

OMRÅDE
Området är beläget på en höjd i södra delen av Högsbohöjd mellan grönområdet Fyrkgången i norr och ett område med atriumhus i söder. Grönområdet är ett populärt promenadstråk. Växelmyntsgatan ringar in området i söder och väster. Österut ligger Västerhedskolan.

Bebyggelsen består av lamellhus i tre till fem våningar. Husen har sedan mitten av 1990-talet genomgått radikala om- och tillbyggnader och därigenom getts ett helt nytt utseende. Tidigare var gårdarna omslutna av raka huslängor medan dagens gårdar är öppna och längorna uppbrutna i mindre huskroppar. Gårdarna har fått en exklusiv utformning med träbänkar, skulpturer och påkostade rabatter.

BYGGNADER
Bebyggelsen vid Växelmyntsgatan består av skivhus och lamellhus som utplacerats kring mer eller mindre slutna gårdar. Under inventeringens gång hade ett av husen kvar sitt ursprungliga utseende. Det är beläget i sydvästra delen av området. De flesta andra byggnader har höjts en våning och försetts med branta sadeltak täckta med tegel eller skiffer. De nya fasaderna är putsade eller klädda i tegelelement samt delvis färgsatta i starka kulörer.

Ursprungligt utseende (116:8, under ombyggnad februari 2000)
Våningar: 3-4
Stomme: betong
Fasad: asbestcementskivor och betong
Fasadfärg: vit
Takform: pulpet
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: släta fasadelement, halvt indragna balkonger med fronter av omålad, mönsterprofilerad betong

Fönstren är av enluftstyp eller ställda tre lufter bredvid varandra. Spegelpartierna under fönstren är av vitmålad spåntad panel. I den västra delen av byggnadskroppen reser sig en ateljévåning med höga fönsterparier. Entréerna är förlagda mot gården och markeras av ett fasadparti med betongglas. Bottenvåningen mot gården är indragen vilket skapar en regnskyddad gång utefter hela fasaden. Mot gatan har lägenheterna i bottenvåningen uteplatser.

KOMMENTAR
Bebyggelsen vid Växelmyntsgatan har getts ett helt nytt uttryck. Lägenhetsstandarden har ändrats betydligt i den ombyggda delen av området.