Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 7:96 M.FL. TUVE

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Tuves norra del. Till områdets bebyggelse kommer man till fots via ett asfalterat gångvägssystem som förbinder bostadsområdena i norr med Tuve centrum en bit söderut. Gångvägarna löper genom gräsbevuxen öppen terräng som utanför områdets bebyggelse sluttar svagt mot öster. I söder och väster angränsas området av skogsbevuxna bergspartier och i nordost av friliggande villor av olika utformning. Även i norr stiger terrängen utanför området.

Områdets bebyggelse består av två delar, en med radhus och en med atriumhus. Mellan dessa är ett utrymme utsparat där tre dubbla garagebyggnader uppfördes 1971, med fasader av gulvit-målad lockpanel och bruna respektive blå garageportar. Med en brädomfattad kant skjuter de plana taken ut en liten bit över fasaden. I bägge delområdena finns utsparade gräsbevuxna markytor där lekplatser anordnats.

Radhusen, som är belägna i den södra delen, är uppförda i rader om tre till fyra hus. I delar av området sluttar terrängen svagt och husraderna har där anpassats till marklutningen med bruten taklinje som följd. Raderna löper i nordsydlig riktning och husen är placerade så att entréfasader vetter mot entréfasader och trädgårdsfasader mot trädgårdsfasader. Utanför entréerna finns små gräsbevuxna ytor med planteringar, ibland omgärdade av enkla låga staket. Mellan husraderna löper asfalterade gångvägar. De rymliga trädgårdarna avgränsas av en rad lockpanelklädda förråd med pulpettak. Mellan förråden löper höga trästaket som sluter trädgårdarna helt mot passagerna utanför.

Atriumhusen är byggda i vinkel och placerade med den öppna vinkeln mot sydväst. Husen sammanbinds till grupper om två till tre hus av förråd och av höga staket, vilket tillsammans med det ringa antalet fönster i fasaderna mot husens utsidor gör bebyggelsen sluten mot omgivningarna. Entréerna vetter mot öster respektive norr. Mellan husen löper smala asfalterade gångvägar både i nord-sydlig och öst-västlig riktning.

Radhus
Radhusen är uppförda med regelstomme och prefabricerade ytterväggar. Fasaderna är klädda med stående slät panel i bottenvåningen och lockpanel i övervåningen. De branta asymmetriska sadeltaken, med det kortare takfallet placerat så att entrésidan får två våningar, är belagda med bruna takpannor.

Våningar: 1 3/4
Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: slätpanel, lockpanel
Fasadfärg: röd, beige, gul, blå, ljusgrå, ljusblå m fl
Takform: asymmetriska sadeltak
Takmaterial: bruna takpannor troligen betong
Utvändiga detaljer: entré i liv med fasaden, sidoljus bredvid ytterdörr, slät panel mellan fönstren i övervåningen, vindskivor av tre bräder

Fasaderna varieras diskret genom de två paneltyperna. Färgsättningen skiljer sig åt mellan husen som är målade i exempelvis rött, beigt, gult, blå eller grå. Fönstren är både av tvåluftstyp och enluftstyp, det förra tillhörande husens ursprungliga utseende. I entréfasaderna sammanbinds övre våningens tre fönster av slät panel till ett fönsterparti. Gavelfasaderna har få eller inga fönster och går i liv med taket. De stora sadeltakens vindskivor består av tre bräder som övergår i takfotsbräda längs husens långsidor. En stor del av trädgårdsfasaden är indragen i huskroppen. Genom ingångarna i staketen kan skymtas vita enluftsfönster med vertikal vädringsluft i fasaden mot gården. De omgärdande staketen är målade i varierande kulörer, ofta i samma som det hus de tillhör.

Bottenvåningarnas panelklädda fasader var ursprungligen klädda med eternit. Några entréer har försetts med regnskydd i form av sadeltak och ytterdörrarna liksom sidoljusen är av mycket varierad utformning. Taken var ursprungligen täckta med betongtakpannor.

Atriumhus
Atriumhusen är uppförda i en våning med regelstomme och prefabricerade ytterväggar. Fasaderna är klädda med lockpanel och pulpettaken täckta av papp. De lockpanelklädda förråden liksom de höga omgärdande staketen kompletterar husens fasader och gör på så sätt att området präglas av slutenhet mot de ofta smala passagerna mellan husraderna. Staketen och takens raka linjer ger en horisontell verkan åt området

Fasad: lockpanel
Fasadfärg: brun, röd, grå, blå, gul, gul-vit, rosa m fl
Takform: pulpettak
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: entré i liv med fasaden som kröns av ett stycke slätt skivmaterial, sidoljus bredvid ytterdörr

Fasaderna är målade i olika kulörer, exempelvis i brun, röd, grå, gul och ett flertal blå respektive rosa kulörer, och avslutas vid taket med slätpanel av tre bräder. Fasaderna har få fönster, endast ett eller ibland två i varje entréfasad. Både enluftsfönster och tvåluftsfönster förekommer, de senare troligen den ursprungliga typen, målade i brunt eller vitt. På några hus finns också en altandörr i entréfasaden. Entréerna ligger i liv med fasaderna och ytterdörrarna varierar i utformning. Alla kröns dock av ett stycke slätt skivmaterial och har sidoljus. Staketen mellan husen är mestadels målade i husens kulör, ofta med vertikalt avdelande stolpar i en avvikande kulör. Rikligt med fönster i fasaderna mot trädgården kan skymtas över staketen.

Det ursprungligen enhetliga området har med tiden blivit mer varierat genom att ytterdörrar, sidoljus och fönster bytts ut. Också färgsättningen har successivt förändrats. Ett antal entréer har försetts med små verandaliknande utbyggnader eller regntak i form av exempelvis sadeltak och enstaka fasader med fönsterluckor.

KOMMENTAR
Området är välhållet och som helhet välbevarat med de båda hustyperna samlade på varsin sida om en gemensam parkeringsplats. Trots enstaka förändringar vad gäller färgsättning, fönstertyp och ytterdörrar är byggnadernas grundform och ursprungliga fasaduttryck bevarat. Ursprungliga detaljer kan urskiljas och ger en vägledning om originalutförandet.