Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 8:21 M.FL. TUVE

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Tuve, nordost om Tuve Centrum. I norr löper Tångenvägen förbi områdets radhusbebyggelse och i söder angränsar en lekplats bredvid ett par bollplaner som omges av plan gräsbevuxen mark. Söder om dessa ligger en stor lada, en rest av äldre tiders bebyggelse i stadsdelen. I väster och öster omges radhusen av småhus med olika utformning, några av dem radhus. Längs Tångenvägen sträcker sig tre garagebyggnader med fasader av brun lockpanel, bruna garageportar och pulpettak, uppförda runt 1980.

Områdets bebyggelse uppfördes samtidigt som ett område med likadana hus vid den näraliggande Hedelundsvägen. Radhuslängorna är fördelade på fyra rader om sju respektive nio hus som sträcker sig ungefär i nord-sydlig riktning. Varje länga består av en högre del med större och en lägre del med mindre lägenheter. Entréfasaderna vetter mot öster och möter vid en smal asfalterad gång trädgårdarna som tillhör intilliggande huslänga. Utanför entréerna finns små gräsbevuxna ytor, med buskar blomsterplanteringar och enstaka träd, ibland omgärdade av små låga staket eller buskage. Trädgårdarna utanför västfasaderna är väl tilltagna och har en öppen karaktär både mot gångvägen mellan husraderna och mot intilliggande trädgårdar. Till varje hus hör ett friliggande förråd med pulpettak, placerat en bit från huset. Några av trädgårdarna avgränsas med höga trästaket. Hela området är mycket lummigt och trädgårdarnas grönska når ända fram till de smala gångarna mellan huslängorna.

BYGGNADER
Radhusen är uppförda i en till två våningar och kröns av mycket flacka sadeltak. Norra delen av varje länga består av två våningar höga hus och södra delen av låga envåningshus. Fasaderna är putsade och avfärgade i aprikos respektive vitt. En länga, den längst österut, har fasader av röd lockpanel med vitmålade bräder som löper mellan våningsplanen och de enskilda bostäderna.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: lättbetong, tegel, stolpar sannolikt av trä
Fasad: puts, lockpanel
Fasadfärg: aprikos, vit, röd
Takform: flacka sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: något utskjutande entréer, entréer i liv med fasaden, verandaliknande utbyggnader med plana tak över entréer

Fönstren är av enluftstyp, varav några med vertikal vädringsluft, och är jämnt fördelade över fasaderna. Fönsterkulören är vit respektive brun. Under vissa fönster i trädgårdsfasadernas bottenvåning är fasaden klädd med fjällpanel. Entrépartierna, som på några huslängor skjuter ut en bit från den övriga fasaden, skyddas av bruna verandaliknande konstruktioner med plana tak på stöttor. Ytterdörrarna, som är bruna eller vita, har sidoljus. De är nästan alla av olika utformning, möjligen är de dörrar som är klädda med fjällpanel ursprungliga. Hustaken är belagda med papp, endast något enstaka har skivtäckt plåt. Taken slutar vid gavlarna i liv med fasaden och inte heller takfoten skjuter ut från fasaden annat än i form av en hängränna.
Vad gäller konstruktionen anger bygglovhandlingarna att väggarna består av lättbetong och bärande innerväggar av tegel respektive stolpar, de senare sannolikt av trä.

Enligt bygglovhandlingarna var fasaderna ursprungligen putsade med ädelputs. Under fönstren var fasaden klädd med så kallad ytterpanel. Om det endast var under fönstren mot trädgårdssidan som fasaden var klädd med panel, där den på vissa hus finns kvar idag, är oklart.

Med tiden har radhusen successivt rustats upp vilket tydligast kommer till uttryck i utbyggnader (uterum) från trädgårdsfasaderna, tilläggsisolering och fasadklädsel av gul panelimiterande plåt på södergavlar samt i de varierande fönstren (bruna och vita enluftsfönster vid sidan om vita enluftsfönster med vertikal vädringsluft). De verandaliknande utbyggnaderna vid entréerna tillkom i början av 1980-talet. Uterummen vid vissa av trädgårdsfasaderna är av olika utformning. Huset längst i öster är helt förändrat då det iklätts röd lockpanel (1992) och många fönster prytts med snickarglädje.

KOMMENTAR
Området är bevarat till sin grundstruktur och delvis kan ursprungliga detaljer anas. Till större delen kvarstår också de enkla fasaderna med tak som slutar i liv med fasaderna. Husen är mestadels välhållna och utemiljön präglas av rik och varierad växtlighet i form av planterade träd, buskar och blommor. De höga plank som avgränsar en och annan trädgård från grannens känns främmande i den lummiga och i sin helhet intima miljön.