Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 98:1 M.FL. KAVERÖS

OMRÅDE
Området, med sin imponerande skala och inpassning i terrängen, reser sig utmed Basungatan strax norr om Frölunda torg. Det omgärdas av stora öppna gräsytor, träd, buskar och på sina ställen går berget i dagen. Runt bebyggelsen slingrar sig smala asfalterade cykel- och gångstråk vilka utnyttjas flitigt av de boende i området. Det finns också smala passager som leder genom husen, mellan gatan och gården.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av två skivhus i åtta våningar. Husen, som är uppförda med betongstomme, är olika långa och svagt krökta i en båge.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts
Fasadfärg: ljusrosa, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel- eller betongpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Fasaderna var ursprungligen täckta med puts men har senare klätts med putsade element som på den norra fasaden fått en kraftig algbeläggning. Fönster och balkonger upprepas med regelbundenhet och skapar ett mönster som stärker de långsträckta fasadernas estetiska uttryck. Balkongerna är utskjutande och dess plåtfronter målade i en röd, blå eller grön kulör. Byggnadernas gavelpartier har ett karaktäristiskt utseende med balkonger som påminner om ett fartygs kommandobrygga. Husen kröns av sadeltak med röda tegel- eller betongpannor. Bottenvåningen i den längre byggnadens sydöstra hörn är inklädd med röd mosaik. Huvudentréerna, som vetter mot Basungatan, är enkla och tillkomna under senare tid. De består av en plåtdörr med omfattningar av natursten. I direkt anslutning till entréerna är små sophus lokaliserade.