Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 8:21 M.FL. TUVE

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Tuve, nordväst om Tuve Centrum. I sydväst leder Tångenvägen förbi områdets radhusbebyggelse och vidare åt öster ner mot den större Tuvevägen. Från Tångenvägen leder Hedelundsgatan upp åt nordväst och rundar områdets radhusbebyggelse. Väster om området ligger Tångenskolan vars äldsta del härstammar från 1920-talet. I den nordöstra delen, där Hedelundsgatan svänger, är en lekplats anordnad och i områdets sydvästra del finns en butiksbyggnad/panncentral intill en elförsörjningsbyggnad med fasader av betong med frilagd ballast.

Områdets bebyggelse uppfördes samtidigt som ett område med likadana hus vid den näraliggande Tångenvägen. Radhuslängorna är fördelade på fem längor, om sju respektive fyra och fem hus, och sträcker sig från nordväst till sydost. Entréfasaderna vetter mot nordost och möter vid en smal asfalterad gång trädgårdarna som tillhör intilliggande huslänga. Utanför entréerna finns små gräsbevuxna ytor, med buskar, blomsterplanteringar och enstaka träd. Trädgårdarna utanför västfasaderna är försedda med friliggande förråd som kröns av pulpettak, placerade en bit från fasaden. Trädgårdarna varierar i storlek och i grad av avgränsning mot den lilla gången utanför. Gränsen är antingen markerad genom förrådsgavlarna och små förbindande staket, genom små buskage eller genom prydliga små staket som löper längs radhuslängan ett stycke utanför förråden. Området präglas av de välansade grönytorna runt ett flertal av husen.

I området ingår även en kombinerad affärsbyggnad/panncentral i en våning och källarvåning, belägen sydväst om radhusbebyggelsen, närmast Tångenskolan. Denna byggnad består av två förskjutna men sammanbyggda huskroppar och är troligen uppförd av betong. Fasaderna är putsade och avfärgade i rosa respektive klädda med rosamålad lockpanel (sydvästra delen). Övre delen av den putsade fasaden täcks av ett stycke korrugerad eternit som målats i fasadens färg. Byggnaden kröns av pulpettak. De oregelbundet placerade, brunmålade enluftsfönstren är av trä och varierar i storlek och form. Ytterdörrar finns i sydvästra och sydöstra fasaden, även de brunmålade. Mot Tångenvägen finns större butiksfönster bredvid entrén. Den tillbyggnad av omålad lockpanel som vetter mot sydväst tillkom troligen runt 1970. Byggnaden är ombyggd även i mitten av 1970-talet då fönstersättningen ändrades och nytt dörrparti samt skärmtak över entré (mot Tångenvägen) tillkom.

BYGGNADER
Radhusen är uppförda i två våningar och kröns av mycket flacka sadeltak. Fasaderna är företrädesvis klädda med lockpanel som målats i olika kulörer, exempelvis rosa, gul, ljusgrå och blå. Endast en huslänga har delvis putsade fasader avfärgade i aprikos.

Stomme/konstruktion: lättbetong, tegel, stolpar
Fasad: lockpanel, puts
Fasadfärg: rosa, gul, ljusgrå, blå, aprikos
Takform: flacka sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: något utskjutande entréer, entréer i liv med fasaden, verandaliknande utbyggnader med plana tak över entréer, ett fåtal nytillkomna burspråk och balkonger

Fasadkulören skiljer sig åt mellan husen som målats i exempelvis rosa, gult, grå, blå eller aprikos. Fasader förekommer som är klädda med spåntad panel, exempelvis på tilläggsisolerade gavlar. Under enstaka fönster i trädgårdsfasadernas bottenvåningar är fasaden klädd med fjällpanel. Fönstren är av enluftstyp, varav några med vertikal vädringsluft, och är jämnt fördelade över fasaderna. Fönsterkulören är brun eller vit. Entrépartierna, som på några huslängor skjuter ut en bit från den övriga fasaden, skyddas av verandaliknande konstruktioner med plana tak på stöttor. Verandorna varierar i färg mellan husraderna. Ytterdörrarna som varierar i utförande och färg har sidoljus. Hustaken är belagda med papp och flertalet har utskjutande takfot och taksprång. Endast på den putsade huslängan slutar taket i liv med fasaderna.

Enligt bygglovhandlingarna var fasaderna ursprungligen putsade med ädelputs. Under fönstren var fasaden klädd med så kallad ytterpanel. Om det endast var under fönstren mot trädgårdssidan som fasaden var klädd med panel, där den på vissa hus finns kvar idag, är oklart.

Med tiden har radhusen successivt renoverats, vilket tydligast kommer till uttryck i fasaderna som tilläggsisolerats och klätts med panel samt i de varierande fönstren. I början av 1970-talet tilläggsisolerades flera gavlar och kläddes med panelimiterande plåt som är bemålade i huset kulör. De verandaliknande utbyggnaderna vid entréerna tillkom i början av 1980-talet. Samtliga radhuslängor utom den längst i öster är klädda med lockpanel som målats i olika kulörer. Taken har i samband med omläggning försetts med utskjutande takfot och taksprång. Huslängan längst i nordost är kraftigt förändrat i senare tid. Längs entréfasaden sträcker sig en stor utbyggnad av sentida utseende, med rymliga fasade balkonger och burspråk. Mot trädgården har många hus försetts med uterum av olika utformning.

KOMMENTAR
Områdets struktur är bevarad, med undantag för områdets norra del som berördes av Tuveraset 1977. Bebyggelsen har dock genomgått stora förändringar sedan uppförandetiden. I större delen av området är bebyggelsen välhållen och trädgårdarna välansade och prydliga, försedda med små målade staket. Endast ett hus har inte ägnats lika mycket underhåll och detta är också det som bevarat mest av den enkla karaktären av sent 1950-tal. Vid en oundviklig jämförelse med det samtidigt uppförda området i närheten framstår området som förvanskat.