Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 103:2 KAVERÖS

OMRÅDE
Området är beläget i södra delen av Kaverös. Det avgränsas i väst av Basungatan, i syd av Musikvägen, i öst av Flöjtgatan och i norr av en större bergsknalle med barrskogsvegetation. Genom området slingrar sig Saxofongatan som kan liknas vid en matargata då den leder fram till en parkeringsplats inne på områdets gård. Bebyggelsen består av två röda tegelbyggnader i tre till fyra våningar samt ett sju våningar högt, plåtinklätt punkthus. Byggnaderna har grupperats kring en oregelbundet utformad gård som rymmer en lekplats på en bergsknalle samt små talldungar på välklippta gräsmattor. Runt bebyggelsen slingrar sig smala asfalterade gångstråk.

BYGGNADER
Tegelbyggnaderna är ställda i vinkel och omsluter en stor grön gårdsyta. De är uppförda med en stomme av betong och kröns av sadeltak med röda tegelpannor. Husen har utskjutande balkonger med fronter av plåt. Fönstren är regelbundet placerade utmed fasaden. Entréerna är placerade i gårdsfasadens fasadliv och har originella omfattningar av betong. Trapphusen är tilläggsisolerade med korrugerad plåt vilket delar in den långa bågformiga gårdsfasaden. Vissa ursprungliga entrépartier i trä är utbytta mot dito av plåt.

Punkthusets fasad är klädd med vit och orange korrugerad plåt. Huset kröns av ett plantak med sarg av kopparplåt. Vindsvåningen är synlig från markplan. Fönstren är symmetriskt placerade i fasadlivet. Byggnadens balkonger är av två olika typer, dels utskjutande dels inglasade i liv med fasaden.

Lamellhusen
Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul, röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegelpannor
Utvändiga detaljer: se ovan

Punkthus
Fasad: korrugerad plåt
Fasadfärg: vit, orange
Takform: plantak
Takmaterial: ?, kopparsarg

Tegelhusens trapphus försågs med tilläggsisolering och plåttäckning i början av 1980-talet och samtidigt byttes även fönstren ut. Punkthuset tilläggsisolerades och fick en plåtfasad under samma period. Byggnadernas balkonger har renoverats och fått nya plåtfronter.