Stäng fönster Göteborg kn, RUD 3:1 M.FL. RUD

OMRÅDE
Området är beläget i sydöstra delen av stadsdelen Rud. Områdets punkthus omgärdas i norr av Musikvägen, från vilken Gitarrgatan och Fiolgatan sträcker sig söderut längs bebyggelsens östra och västra sida. I söder angränsas området av en sentida byggnad för äldreboende och en tillfällig parkering, båda på mark som tidigare varit bebyggd med ett antal skolbyggnader, bl.s. Tomteboskolan som revs 1998. Butiksbyggnaden Althallen är uppförd strax intill punkthuset längst österut i området.

Bebyggelsen utgörs av sju punkthus som är placerade kring ett grönt gårdsrum bevuxet med träd och buskar. I områdets mitt upplevs husen stå fritt i ett parklandskap. Slingrande asfalterade gångvägar leder genom området. Gårdsrummet består till stor del av gatstensomgärdade gräsytor och rymmer dessutom lekplatser, nyuppförda träkonstruktioner över cykeluppställningsplatser och/eller uteplatser, en boulebana och en inhägnad tennisplan. Vid fasaderna växer blommor i naturstensomgärdade planteringar och buskar. Parkeringar är anordnade i områdets norra utkant och på andra sidan Fiolgatan på en stor rundad parkeringsplats. I gårdsrummets mitt finns en daghemsbyggnad från 1966.

BYGGNADER

Punkthusen är uppförda i tolv våningar samt bottenvåning och kröns av kopparklädda hattformade tak. Fasaderna består av rött tegel och den spritputsade bottenvåningen är målad ljust grå. Förutom lägenheter finns i bottenvåningen lokaler för verksamheter så som frisersalong och tygaffär.

Våningar: 12 samt bottenvåning
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel (Bohustegel)
Fasadfärg: röd
Takform: hattformat tak
Takmaterial: kopparplåt
Utvändiga detaljer: indragna entréer klädda med klinker, halvt indragna balkonger, balkongomfattningar/-väggar och hörnkedjor av betong med frilagd vit ballast, balkongfronter av blått respektive gråvitt skiv- eller glasmaterial

I liv med de röda tegelfasaderna löper hörnkedjor av betong med frilagd vit ballast. Taken har formen av höga plantak som har förhöjda ytterkanter och är indragna från takfot och fasadliv så att de liknar hattar med brätten. Fönstren är vitmålade och av enluftstyp, symmetriskt fördelade över fasaderna. Fasaderna är försedda med två balkongaxlar vardera. Norrfasaderna saknar balkonger och artikuleras istället av att fasadens mittersta del skjuter ut från det övriga fasadlivet. De indragna entréerna är belägna åt söder och stöttas var och en av en klinkerklädd kolonn som skiljer sig i färg mellan husen. Entrépartiet, som är av omålad metall och glas, fyller en stor del av den breda entrén. Ett gråmålat betongtak skjuter ut från öppningen och markbeläggningen i entrén är av natursten. I varje norrfasad finns en indragen entré och en dörr i liv med fasaden där bägge ytterdörrar är av fernissat eller lackat trä med glaspartier.
Daghemmet har regelstomme och lockpanel målad i en gul-beige kulör. Sadeltaket, som ursprungligen var täckt med papp, är belagt med röda takpannor och de vita, oregelbundet placerade fönstren av enluftstyp. Två indragna entréer vetter mot norr och tre verandor mot söder. På daghemmets norra sida finns ett spritputsat förråd med sadeltak och i söder finns en inhägnad gård med lekredskap.
Husen i västra delen av området är renoverade i senare tid och har nya fönster och balkongfronter. Förändringarna kan tyckas små men sänker, vid en jämförelse med områdets östra del, det gedigna intrycket. Ny markplanering har utförts, med bland annat planteringar, betongsten utanför entréer och ett antal ljust rosa träkonstruktioner/pergolor på gårdarna.

KOMMENTAR
Området präglas av en medveten arkitektonisk komposition och husen ger ett gediget intryck, till stor del beroende på förekomsten av material så som koppar (tak), klinker och natursten (entré). Bebyggelsen är till större delen välbevarad och området är välhållet. Områdets struktur visar på en omsorg i gårdsutformningen i det att ett varierat gårdsrum skapas mellan husen. Hus- och takformen är ovanliga.