Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 69:1 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget på en höjd i norra delen av Högsbotorp. Det avgränsas i norr av Högsboleden, i väster av Guldmyntsgatan, i söder av spårvägen som binder samman området med centrum och Frölunda och i öster av Högsbogatan. Terrängen är kuperad. Bebyggelsen befinner sig i nära anslutning till Axel Dahlströms torg, Högsbos största servicecenter.

Den omkringliggande miljön präglas av höga bergsknallar, böljande gröna kullar, rosenrabatter och träddungar. In till området leder också att antal matargator fram till ett flertal garagebyggnader, parkeringsplatser och ett stort parkeringshus som är beläget i områdets nordöstra hörn. På gårdarna finns även smala asfalterade gångstråk som slingrar sig fram mellan husen och trivsamma lekplatser.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av ett punkthus i sex våningar och sex lamellhusi fyra våningar. Samtliga byggnader är uppförda med en stomme av betong. Lamellhusens fasader består av gult tegel med gavlar som klätts med orange korrugerad plåt. Byggnaderna vilar på en grå spritputsad sockelvåning. Husen kröns av sadeltak med röda tegelpannor. Lamellhusens exteriör delas upp av burspråk, som lättar upp fasadens stramhet och ger den en tydlig 1950-tals karaktär. Fönstren, huvudsakligen av tvåluftstyp, är symmetriskt ordnade och skapar en regelbundenhet i fasaden. Små utskjutande balkonger med plåtfronter i olika färger vetter mot gatan. Entréerna är ursprungliga och av trä. I nära anslutning till husen finns ett flertal moderna sopstationer. I området norra del finns också en kiosk med en originellt utformad glasfasad.

Punkthuset vilar på en sockelvåning av prefabricerade betongelement med frilagd ballast. Det är tilläggsisolerat och klätt med gul och vit korrugerad plåt. Byggnaden kröns av ett huvtak med plåttäckning. Fönstren skapar, även här, tillsammans med de indragna balkongerna en regelbundenhet i fasadlivet.

Lamellhus
Stomme/konstruktion: betong