Stäng fönster Göteborg kn, RUD 1:1 M.FL. RUD

OMRÅDE
Området är beläget i den sydvästra delen av stadsdelen Rud. Ett långt mjukt svängt lamellhus avgränsas i öster av en långsträckt parkering och i väster av skogsbevuxen naturlig terräng. Norr om området, på andra sidan Musikvägen, finns en värmecentral/sopförbränningsstation från 1961 och i söder en vinkelbyggd daghemsbyggnad från 1974.

Lamellhusets entrésida vetter mot öster och den rundade huskroppen följs av en asfalterad gångväg. Utanför gångvägen sträcker sig en gräsbevuxen yta mot en parkering, som också den följer byggnadens rundade form och ytterligare en gångväg. Parkeringen skulle enligt bygglovhandlingarna rymma även ett parkeringsdäck. På gräsytan utanför entréerna är små sophus uppförda, med fasader av ofärgat lockpanel och sadeltak med röda takpannor. Här finns även flaggstänger och lekplatser, träd och buskar. Utanför husets västfasad är marken gräsbevuxen och övergår i skogsbevuxen kuperad terräng med gångvägar och motionsspår genom skogen.
Området hör ihop med höghusen i kvarteret Fracken.
BYGGNADER
Värmecentralen/sopförbränningsstationen är en vinkelbyggnad uppförd av betong med sandfärgade fasader som kröns av ett asymmetriskt sadeltak med takfall av olika höjd. Takfallen, troligen belagda med papp, omfattas av kopparplåt. Fasadpartiet mellan de båda takfallen är klätt med skivtäckt kopparplåt på ömse sidor ett större fönsterparti med brunmålat listverk. Tre stora fönsterpartier lika det i taket finns i fasaden mot sydväst. Skorstenen som reser sig från byggnadens norra del är av gult tegel.

Daghemmet har röda lockpanelklädda fasader och sadeltak med takfot och taksprång belagt med röda takpannor. De bruna enluftsfönstren har vita omfattningar och är oregelbundet placerade i fasaderna. Tre entréer vetter mot utsidan medan verandorna vetter mot gården. Till daghemmet hör ett antal röda förrådsbyggnader.

Lamellhuset är uppfört i en rundad form och har tre våningar samt bottenvåning. Fasaderna är av rött tegel och byggnaden kröns av ett sadeltak belagt med röda takpannor. Delar av fasaderna är putsade med tunn, ljust gråbrun puts. I bottenvåningen finns samlingslokaler och enligt bygglovhandlingarna har där även funnits en frisörsalong.

Våningar: 3 samt bottenvåning
Stomme/konstruktion: tegel, lättbetong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd, beige, gråbrun
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: indragna entréer, indragna balkonger, balkongfronter av betong med frilagd ballast

Byggnaden är symmetriskt uppbyggd, med fasadpartier av tegel som alterneras med putsade grå partier. Dessa tunnputsade tegelfasader är något indragna i förhållande till övrigt fasadliv. Sadeltaket har takfot som skjuter ut en bit över fasadlivet. De indragna entréerna är tegelklädda och har stora entrépartier av mörkt trä och glas. Markbeläggningen i entréerna är av natursten. Dörrar i liv med fasaden leder till lokaler, exempelvis expedition, i bottenvåningen. De vita träfönstren är av enluftstyp och flertalet har vertikal vädringsluft. Mot öster, i entréfasaden, är fönstren fördelade över fasaden i grupper om tre. Två större fönster med vädringsluft omger ett mindre enluftsfönster. Mot baksidan, i västfasaden, är fönstren av två storlekar och jämnt fördelade över fasaden. I västfasaden finns också balkongerna som är indragna och placerade parvis, åtskilda av en betongskiva. Balkongfronterna är av betong med frilagd ballast. Genom huset leder tegelklädda passager som stöttas av enstaka betongkolonner. Inga ombyggnader tycks ha utförts sedan uppförandetiden.

KOMMENTAR
Området är välbevarat och välhållet. Bostadsbyggnaden ger ett gediget intryck, till stor del beroende på förekomsten av material så som tegel, natursten (beläggning på marken i entréer) och trä (fönster och ytterdörrar). Byggnadens utformning är i grunden enkel men ger trots byggnadens längd ett varierat intryck på grund av den rundade formen och fasadens varierade fasadliv.
Värmecentralen är ovanligt stor och präglas av en medveten arkitektonisk komposition som är särskilt tydlig i det upphöjda kopparklädda och fönsterförsedda taket och de stora fönsterpartierna åt sydväst.