Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 64:5 HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget i Högsbotorps västra del, strax väster om Axel Dahlströms torg. Det avgränsas i öster av Guldmyntsgatan, i norr av Örtugsgatan, i väster av Riksdalersgatan och i söder av Rubelgatan och Bankogatan. Området karakteriseras av kuperad terräng där berg går i dagen. Asfalterade gångvägar slingrar sig genom området som också präglas av gräsmattor, buskar, barr- och lövträd och en lekpark.

Bebyggelsen består av ett flertal skolbyggnader varav huvudbyggnaden är en terrasserad länga som sluttar ner mot Axel Dahlströms torg. Från längan utgår tre huskroppar i rak vinkel åt väster och tillsammans bildar två U-formade skolgårdar. Väster om huvudbyggnaden ligger ytterligare en skolbyggnad med suterräng.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda av betong med fasadbeklädnad av rött tegel. Pulpettaket är täckt med kopparplåt.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: pulpettak
Takmaterial: kopparplåt
Utvändiga detaljer: se nedan

Fönstren är vitmålade, placerade som fönsterband i fasaden. Huvudbyggnaden är uppförd i två våningar men har lägre sektioner vid trapphus där pulpettaket lutar åt rakt motsatt håll jämfört med de högre husdelarna. Två av de utskjutande längorna har fasader i ljus puts. Den fristående terrassbyggnaden är uppförd i en våning.

KOMMENTAR
Högsboskolan är en omsorgsfullt planerad 1950-talsskola. Skolan har bibehållit ursprunglig struktur och detaljutformning.