Stäng fönster Göteborg kn, RUD 5:1 RUD

OMRÅDE
Området är beläget i sydöstra delen av stadsdelen Rud. Skolområdet avgränsas i väster av ett antal bollplaner och i öster av en trädkantad gångväg som förbinder höghusområdena runtomkring och leder till Altplatsen i norr. I norr och söder avgränsas området av gångvägar i östvästlig riktning. I norr angränsar en nyuppförd byggnad för äldreboende på den plats där Tomtebergsskolan (lågstadium) tidigare låg.

Skolbyggnaderna är grupperade kring en stor öppen gräsyta, matsal och gymnastikbyggnad i norra delen av området och tre skolsalsbyggnader i den södra delen. Av de ursprungliga skolbyggnaderna (högstadium) återstår matsalsbyggnaden och gymnastikbyggnaden i norra delen samt en större skolsalsbyggnad, som bland annat innehåller samlingssal, och en mindre skolbyggnad i södra delen. Utöver dessa finns i den sydvästra delen av skolområdet en vinkelbyggnad, uppförd i två till tre våningar med fasader av gult tegel, som i senare tid ersatt de tre mindre skolbyggnader som tidigare låg här.

Över skolgården leder slingrande, asfalterade respektive stenlagda gångvägar mellan byggnaderna. På skolgården finns buskar, träd och bänkar. Parkeringar har anordnats i anslutning till skolbyggnaderna i söder.

BYGGNADER
Skolbyggnaderna är uppförda i en till två våningar med fasader av rött tegel och flacka sadeltak belagda med papp.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: uppgift saknas
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna entréer, entréer i liv med fasaden, burspråk av tegel med kopparparti

Matsalen är uppförd i en våning och kröns av ett asymmetriskt sadeltak med takfall av olika höjd, det lägre mot norr och det högre mot söder. Vid gavlarna går taket i liv med fasaden. I fasadpartiet mellan takfallen finns smala liggande fönster och över dessa, upp till den övre taknocken, är fasaden klädd med brunmålad panel. Byggnadens brunmålade enluftsfönster är samlade till mitten av bägge långsidorna. I västergaveln är bruna aluminiumfönster jämnt fördelade över fasaden. En entré med omålad aluminiumdörr i liv med fasaden finns både åt söder och norr och skyddas av ett fristående regnskydd. Regnskydden består av plana tak, omfattade av koppar, som vilar på smala stålstöttor.

Gymnastikbyggnadens fasader har mycket få fönster och ger ett slutet intryck. Taket har så som matsalens två skilda takfall, det lägre mot öst och det högre mot väst. Entréerna vetter mot skolgården och skyddas av det utskjutande taket. De är belägna i två utbyggnader från östfasaden och har två ytterdörrar vardera, en åt norr och en åt söder. Mot väster löper ett fönsterband med fönster av två höjder längs fasaden. Byggnaden har stuprännor av koppar.

Den större skolsalsbyggnaden och skolbyggnaden längst i söder är båda uppförda i två våningar och har i grunden samma fasadutformning. Längs de röda tegelfasaderna löper i de övre våningarna fönsterband bestående av enluftsfönster respektive enluftsfönster med horisontell spröjs/vädringsluft i fönstrets nedre del. Fönstren är målade i en gråaktig rosa kulör. På vissa fasader består delar av fönsterbandet av mörkgrått skivmaterial respektive gråaktig lockpanel. I bottenvåningarna är samma typ av fönster och mellanliggande material samlade till kortare fönsterpartier mellan entréerna. Flertalet entréer kröns av ett stycke grå slätpanel.

Ett par större utbyggnader går i olika höjd mot skolgården. Mellan utbyggnaderna skymtar glaspartier i skolbyggnadens västfasad. Åt skolgården vetter också entréerna, både indragna respektive i liv med fasaden. På övre våningen i östra fasaden finns ett centralt placerat burspråk som upptill och nedtill omfattas av kopparplåt. Mitt på byggnaden reser sig en mörkgrå plåttäckt del som också den kröns av ett sadeltak. Den mindre skolbyggnaden har två indragna entréer åt norr.

Skolan har genomgått flera om- och tillbyggnader, de största i mitten av 1980-talet och runt 1990. Från den senare härrör skolans nuvarande utseende, inklusive såväl den gula tegelklädda vinkelbyggnaden som skolgårdens utformning.

Den ursprungliga skolan är kraftigt förändrad och delar av bebyggelsen är riven. Den samtidigt uppförda lågstadieskolan norr om de befintliga byggnaderna är riven och ersatt av ny bebyggelse. Gymnastiksalen och matsalen ger intryck av att vara välbevarade liksom skolbyggnaden i söder och delar av den större skolbyggnaden. Färgsättning kan ha förändrats. De fristående regnskydden samt kopparomfattningar/kopparklädda partier på matsal och gymnastikbyggnad vittnar om skolans ålder och ursprungliga utseende.

KOMMENTAR
Karaktäristiska detaljer, så som fasadernas fönsterband med skivmaterial och panel utmärker området. Denna fasadkomposition är bevarad i sin helhet, med burspråket på andra våningen, på den större skolbyggnadens östra sida.