Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 75:2 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
I anslutning till Axel Dahlströms torg, strax norr om Högsbogatan, ligger en samling röda tegellameller. Landskapet i området är naturligt kuperat och gräsmattor varvas med prydliga planteringar och nakna berghällar. Tre av de fyra huslängorna ligger grupperade kring en oregelbunden halvöppen gård med Penninggatan som skär genom området. Längre norrut ligger den fjärde längan som en solitär med en brant skogssluttning i sydost och spårvägen i nordväst.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i tre våningar med betongstomme och grå spritputsad sockelvåning. Fasaderna är klädda med rött tegel och taken är av sadeltyp, tegeltäckta med utskjutande taksprång.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel, natursten
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: vinklade burspråk, sexkantiga fönster, mosaikdekor

Fönstren till lägenheterna är vitmålade, av en- och tvåluftstyp. Entréerna är placerade i liv med fasaden. Husen uppvisar en rikedom av tidstypiska detaljer såsom vinklade burspråk, sexkantiga fönster i trapphusen, dörromfattningar av natursten med kopparbeslag, dörromfattningar med mosaikdekor och stora avfasade fönster vid gavelspetsen. Några originaldörrar finns bevarade men flertalet entrédörrar är ersatta av aluminiumdörrar.

Området har bevarat ursprunglig struktur och detaljer.