Stäng fönster Göteborg kn, RUD 42:1 M.FL. RUD

OMRÅDE
Området är beläget i västra delen av stadsdelen Rud, mellan Traneredsvägen och Västerleden. Det bebyggda området är flackt, men omges närmast av berg och skog både i norr och öster. I nordväst finns enstaka villor och i norr också en stor grönyta samt en lekplats. Söder om området finns större friliggande villor av varierande ålder. Runt området, mellan bebyggelsen och den omgivande terrängen liksom upp på berget, löper asfalterade gångvägar. Sex garagebyggnader bildar i sydväst en avskärmning runt den låga bebyggelsen i området.
BYGGNADER
Bebyggelsen består av envånings villor, uppförda med regelstomme, träpanel och papptäckt pulpettak. Husen är placerade med gavlarna mot de sex lokalgatorna och inom varje kvarter (utom Rocken) är husen i de två raderna placerade likt en dragkedja i förhållande till varandra, vilket är mycket ovanligt. Flertalet hus har ett förråd i liv med husens fasader längs gatan. Förrådens tak är platta. Förråd och hus ansluts genom en indragen enkel skärmvägg av brädor. Genom en bräddörr sker ingången till husets entrédörrar som är belägna på trädgårdssidan. Fasadernas stående panel är målad i olika kulörer, till exempel grön, gul, blå, rosa eller grå. Husen har vita eller bruna enluftsfönster av olika form. Flertalet fönster är nästan kvadratiska, undantaget förrådens liggande och högt sittande rektangulära fönster.

Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: träpanel
Fasadfärg: grön, gul, blå, rosa, grå m fl
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: --

Garagebyggnaderna har fasader klädda med grön- eller beigemålad stående panel, vita garageportar och papptäckta pulpettak. I ändarna av de sex lokalgatorna, längs vilka husen ligger, finns små vändplatser. Bakom och mellan husen skapas trädgårdsrum som ligger dolda från gatan. Längs gatorna har lövträd planterats och utrymmena framför de enskilda bostäderna har alla fått en individuell prägel genom olika typer av planteringar.
Flera av husen har förbundits mer permanent med tillhörande förråd och i samband med detta har ytterdörrar av olika moderna modeller tillkommit i området. Den ursprungliga förmodligen mer enhetliga färgsättningen har med tiden blivit varierad och enstaka fönster har försetts med markiser eller fönsterluckor.
KOMMENTAR
Trots förändringarna gör husens enkla form, fasaderna mot gatan och bebyggelsens struktur att området upplevs som enhetligt. Ett tydligt igenkännbart drag är förrådens fönsterband av liggande lufter. Husens "dragkedjeliknande" placering inom kvarteren är mycket ovanlig. Området kan sägas vara tämligen välbevarat och är välhållet.