Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 79:2 HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Högsbo kyrka är belägen i korsningen Högsbogatan-Bankogatan i östra delen av Högsbo. Axel Dahlströms torg som utgör Högsbotorps största centrumanläggning ligger endast ett stenkast från kyrkan som är placerad i en brant sluttning med utsikt över Kapplandsgatans bostadsområde.

BYGGNADER
Kyrkobyggnaden består av flera olika sammanfogade byggnadskroppar. Kropparna har karaktären av "lådor" och är uppförda med dubbla betongväggar och fasader av betong med frilagd, mycket grov, ballast. Taken är plana eller av pulpettyp med så kallat built-up täckning, papp med grusbeläggning. Vissa fasadpartier har försetts med spjälverk av ek.

Våningar: 1-3
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betongskivor med mycket grov frilagd ballast
Fasadfärg: grå-beige
Takform: plantak, pulpettak
Takmaterial: "built-up" täckning
Utvändiga detaljer: se nedan

Den till våningsantalen största byggnadsdelen som också rymmer kyrkosalen, ligger åt norr. Denna byggnad har otraditionellt placerade fönsterinsläpp som på den norra fasaden löper i smala band utefter takfoten. I norrfasaden finns även dekorativa fönsterglas i flera färger och i bottenvåningen löper ett större glasparti. Vid byggnadens nordöstra hörn reser sig det rektangulära klocktornet, även det i betong med frilagd grov ballast och inslag av ek. Entrén, som vetter mot väster, är stram och stilfull till sin utformning. Den är placerad mellan två byggnadskroppar som avgränsar ett yttre entrérum. En övertäckt gång med markbelägging av mörka stenplattor leder besökaren från parkeringen fram till entrén. Från den lilla gården mellan byggnadskropparna leder en trappa ner till suterrängvåningen under.

Rakt söder om denna byggnad, sammanbunden via en betongbro med vita räcken, ligger en lägre administrationsbyggnad uppförd i en våning med plantak och breda fönsterband mot öster.

KOMMENTAR
Högsbo kyrka är en av de få kyrkor i Göteborg som har en tidstypisk betongfasad i säregen utformning.