Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 82:3 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Axel Dahlströms torg är en sammansatt centrumbildning belägen invid spårvägen i centrala delen av Högsbotorp. Anläggningen består av ett flertal olika byggnadstyper och verksamheter som samsas kring en öppen plats. Från den högt placerade spårvagnshållplatsen i nordväst leds besökaren ner till torget via trappor. Under spårvägen finns ett rymligt parkeringsdäck, uppfört 1963, och från andra sidan hållplatsen leder en gångtunnel under spåren. Söderifrån kommer Markmyntsgatan som slingrar sig förbi torget på dess östra sida och i norr löper Högsbogatan. När torget anlades 1953-55 revs de flesta torpbyggnader som funnits i området tidigare. Torget inramas på alla fyra sidor av lamellhus. Husen är uppförda i två till sex våningar.

Längs med spårvägen reser sig ett skivhus i sex våningar, uppfört av betong med ljusa putsade fasader och mörka fönsterbågar. Fönstren är av fyra olika typer; det finns enluftsfönster i två storlekar, fönster med franska balkonger samt slutligen större perspektivfönster i tre lufter bakom de vanliga balkongerna. Det flacka sadeltaket är plåtklätt. Bottenvåningen har inretts med butikslokaler och byggts till i senare tid (1984) med en utskjutande affärslänga. Övriga våningar fungerar som bostäder.

I nordost ligger en tvåvåningslänga, också den ljusputsad med fönsterband i andra våningen och butikslokaler i bottenplanet. Byggnaden har en betongstomme och kröns av ett plåtklätt oregelbundet sadeltak.

I öster sträcker sig ett femvåningshus, uppfört med betongstomme och fasader av ljus puts. Huset rymmer bostadslägenheter förutom bottenvåningen som rymmer affärslokaler, bland annat post och apotek. Sammanfogad med denna byggnad, utefter Markmyntsgatan, ligger tre låga punkthus i samma utförande. Dessa byggnader inrymmer bostäder.

Lamellhusen
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts
Fasadfärg: ljus
Takform: valmad
Takmaterial: ?
Utvändiga detaljer: se nedan

I söder ligger en huslänga i två våningar, uppförd med betongstomme och fasader av puts. Det flacka sadeltaket är klätt med plåt. Denna byggnad har en central funktion i centrumanläggningen eftersom den rymmer bibliotek med tillhörande samlingslokal och café. Biblioteket, som ligger på andra våning med höga fönsterband mot torget, nås via en utanpåliggande trappa. I bottenvåningen ligger bland annat en Konsumaffär. Vid byggnadens sydöstra hörn finns en vacker väggdekoration. Konstverket, som är skapat av Endre Nemes, är utfört som en marmorintarsia som infogats i fasadlivet.

Punkthuset
Fasad: puts
Fasadfärg: gulbeige
Takform: valmad
Takmaterial: ?

I platsbildningens nordöstra hörn reser sig ett 17 våningar högt punkthus, uppfört av betong med gulputsade fasader och utanpåliggande vertikala balkongpartier med blå plåtfronter. Balkongerna vetter åt söder och väster och flankeras av enkla rader av enluftsfönster. Nord- och östfasaderna har försetts med originella fönsterpartier. Partierna består av fyra enluftsfönster i band vilka har kopplats ihop på höjden till två vertikala fönsteraxlar i varje fasad. Huset vilar delvis på runda pilotis och det centrala trapp- och hisschaktet är utvändigt klätt med grönt kakel. På taket låg ursprungligen kopparplåt.

Själva platsbildningen har en markbeläggning av betongplattor och inramas av träd och buskar. Längs med raden av parkeringsplatsen utefter Markmyntsgatan har anordnats en grustäckt boulebana med tillhörande parkbänkar.

KOMMENTAR
Axel Dahlströms torg har en för 1950-talet mycket typisk utformning med sitt höga punkthus på torget och de omgivande lamellhusen. Torget uppvisar många utsökta detaljer från 1950-talet såsom entrépartier med mosaikdekor, skifferbelagda gångar, ursprungliga dörrar, fönster, ledstänger och butiksskyltar. Området ingår i bevaringsprogrammet för Göteborgs kulturhistoriskt intressant bebyggelse.