Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 2:2 TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av stadsdelen Tynnered, nära rondellen i korsningen mellan Grevegårdsvägen och Skattegårdsvägen. Den enda byggnaden i området är en värmecentral och omgärdas av kuperad terräng i alla väderstreck. I nordost löper Lilla Grevegårdsvägen förbi byggnaden och i nordväst finns ett högre beläget enfamiljshus. Den asfalterade marken runt byggnaden är plan och liksom utgrävd ur den omgivande terrängen. Från bostadsområdet på andra sidan Lilla Grevegårdsvägen tronar värmeverket på en smärre höjd, i fonden mellan två av lamellhusen.

BYGGNADER
Byggnaden är uppförd i en respektive två våningar av betong och så kallad Robertsonplåt på reglar. Den panelimiterande fasadplåten är röd. En hög skorsten av brun-rött tegel skjuter upp från byggnaden. Till byggnaden hör en friliggande rund cistern, också den klädd med röd panelimiterande plåt.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betong, Robertsonplåt på reglar
Fasad: panelimiterande korrugerad plåt
Fasadfärg: röd
Takform: flackt sadeltak, välvt tak
Takmaterial: papp, ljusgrå plåt
Utvändiga detaljer: --

Den sydvästra delen av byggnaden har två våningar medan den nordöstra delen, som ligger högre upp, endast har en. Det flacka sadeltaket består av två pulpettak varav det nordöstra kröns av en förhöjd del med ett högt fönsterband som löper runt denna del av byggnaden. I övrigt finns i fasaden ett antal lastluckor i metall och entrédörrar samt ett fåtal fönster av varierande utformning.

Cisternen kröns av ett tak med svag välvning som är belagt med ljusgrå plåt. Mot sydost skjuter en betongomfattad entré ut från cisternen.

KOMMENTAR
Panncentralen är i ursprungligt skick. Den arkitektoniska kompositionen som helhet ger anläggningen ett tilltalande uttryck.