Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 81:6 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget i västra delen av Högsbotorp. Det utgör en del av ett större bostadskomplex som uppfördes på 1950-talet i samband med tillskapandet av Axel Dahlströms torg. Bebyggelsen, som består av tre lamellhus, sträcker sig utefter Bankogatan och Markmyntsgatan strax söder om torget. Lamellhuset som sträcker sig i väst-östlig riktning utefter Bankogatan, ligger i kraftig suterräng. I söder, bakom huset, stiger terrängen ytterligare i ett skogsklätt bergsparti.

Lamellhusen på östra sidan av Markmyntsgatan ligger på flack mark. Husen är parallellställda i väst-östlig riktning med en stor öppen plats mellan byggnadskropparna. Platsen, som utnyttjas som bilparkering, avgränsas från gatan genom en garagelänga.

I korsningen Bankogatan-Markmyntsgatan ligger det lilla värmeverket, också det byggt i suterräng. Sammanbyggd med själva värmecentralen finns också en garage- och en administrationsbyggnad.

BYGGNADER
Lamellhusen liknar varandra i fasadmaterial, takform och tjocklek. Enstaka detaljer skiljer husen från varandra. Huskroppen vid Bankogatans västra del saknar till exempel taksprång. Entrépartierna har något varierande utformning liksom placeringen av garagen som ibland är förlagda till byggnadernas gavelpartier, ibland till långsidorna, ibland till fristående garagebyggnader.

Lamellhus
Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel, puts
Fasadfärg: röd, grå puts
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel- eller betongpannor
Utvändiga detaljer: indragna entrépartier med kakelklädda väggar, entrépartier med naturstensomfattning, flertal originaldörrar av trä, balkonger åt söder med fronter av korrugerad plåt, tvåluftsfönster

Fönstren är till största delen av traditionell tvåluftstyp men det förekommer också avfasade fönster vid gavelspetsen samt mindre badrumsfönster. Entréerna är indragna med enkla portaler av natursten. Taken var ursprungligen täckta med taktegel.

Värmeverk
Stomme/konstruktion: uppgift saknas
Fasad: tegel, puts
Fasadfärg: röd med vita putsband
Takform: plan
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: fasaden mot Markmyntsgatan är uppglasad och exponerar värmecentralen, en skorsten i rött tegel reser sig vid Bankogatan.

KOMMENTAR
Området är lugnt och välskött med prydliga rabatter och välstädade entréer. 1950-talsprägeln är fortfarande tydlig; inga rivningar eller större tillbyggnader har skett, många originaldörrar är bevarade liksom naturstensportaler och stenbelagda gångvägar.