Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 2:4 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av Tynnered, intill Skattegårdsvägen som leder genom stadsdelen ungefär i öst-västlig riktning. Bebyggelsen avgränsas i sydväst av Lilla Grevegårdsvägen, i söder och sydost av Skattegårdsvägen och i nordost av en trädkantad gångväg som leder längs en större grönyta med ett flertal bollplaner. I norr och nordväst angränsar ett stort område med friliggande villor i en till två våningar av mycket varierande utformning. Till området hör ett vinkelbyggt daghem i nordväst. Daghemsbyggnaden uppfördes 1974 med regelstomme och panelklädda fasader som idag är målade i en ljusgul kulör. Det stora sadeltaket, som ursprungligen var belagt med korrugerad eternit, är täckt av röda takpannor. De bruna enluftsfönstren omfattas av vitmålade bräder och är oregelbundet placerade i fasaderna.

Områdets lamellhus bildar tre U-formade halvöppna gårdar, vända med öppningen åt nordost. Byggnaderna omgärdar gräsbevuxna gårdar med asfalterade gångvägar och buskar längs entréfasaderna, enstaka träd och planteringar med buskar. Här finns också lekplatser, bänkar, piskställningar och övertäckta gångvägarmed träbersåer. Genom entrégårdarna passeras området från parkeringarna i sydväst. Asfalterade gångvägar längs fasaderna omger en gräsmatta i mitten av varje sådan gård. Invid fasaderna har uteplatser, omgärdade och avgränsade med enkla staket och låga buskar, anordnats. Längs områdets västra sida, vid Lilla Grevegårdsvägen, sträcker sig tre parkeringsdäck i två plan av betong.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i tre till fyra våningar med fasader av rött tegel. På grund av den sluttande terrängen har husen tre våningar och källare åt sydväst och fyra våningar åt nordost. Bottenvåningen är slätputsad och husen kröns av flacka valmade sadeltak. I bottenvåningarnas lokaler finns olika typer av verksamheter, bland annat en livsmedelsaffär och café.

Våningar: 3 samt källare/bottenvåning
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: troligen betongtakpannor
Utvändiga detaljer: entréer i liv med fasaden, indragna entréer, mosaikklädda entréer, indragna balkonger med utskjutande fronter, takrännor och stuprör av koppar, träklädda dörrar till soprum och cykelrum

Mot lilla Grevegårdsvägen sitter entréerna i liv med fasaden medan övriga entréer är indragna. Sadeltaken har utskjutande takfot och taksprång. Balkongerna, som har fronter av blåmålad panelimiterande plåt, är förlagda till de utåtvända fasaderna parvis placerade (mot entrégårdarna och mot Lilla Grevegårdsvägen). Fasaden bakom varje balkong upptas av ett stort fönsterparti. Fönstren är i övrigt av vitmålat trä respektive av omålad metall, några av enluftstyp och andra av tvåluftstyp. Mot utsidan varieras fasaderna genom att en del fönster placerats förskjutet i höjdled. Mot innergårdarna alterneras tvålufts- eller enlufts- och små kvadratiska fönster i rytmisk ordning längs fasaderna. I gavlarna finns, förutom en enkel ytterdörr, en rad stående enluftsfönster av vitmålat trä i bottenvåningen. Ursprungliga entréer är klädda med mosaik i gröna och beiga kulörer och originalytterdörrar är av lackerat eller fernissat trä med glaspartier. Sopskåp med plåtdörrar finns bredvid entréerna.

Flertalet fönster är nya och då av omålad aluminium. Mot gårdarna har de flesta ursprungliga tvåluftsfönster ersatts av stora enluftsfönster. Många entréer saknar mosaikklädsel och har istället spritputsats. Ett av de tidigare omålade sockelpartierna är idag målat i en ljus kulör. Många entrépartier (ytterdörrar) är bytta mot nya av brun aluminium. Ursprungliga ytterdörrar är av trä och glas. Möjligen har både entrégårdar och innergårdar rustats upp och de senare då försetts med nya lekredskap. Lokalerna kan ursprungligen ha varit tänkta som hobbylokaler.

KOMMENTAR
Området är som helhet och strukturmässigt välbevarat och även välhållet trots ändringarna. Mosaikbeklädnaden och entrépartier av trä och glas är bevarade på några hus.