Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 37:7 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av Tynnered, alldeles intill Skattegårdsvägen. I norr angränsas områdets radhusbebyggelse av friliggande villor av varierande storlek och utformning. På andra sidan en trädkantad gångväg väster om radhusen, tar en större grönyta med ett flertal bollplaner vid och i söder leder en gångväg förbi radhusbebyggelsen. På andra sidan gångvägen, som kantas av höga träd, sträcker sig en parkering nästan längs hela området där tre dubbla, grönmålade garagebyggnader med pulpettak är uppförda. I norr avgränsas området av en kulle intill Björkhöjdsgatan. Marken i området sluttar åt den stora grönytan i sydväst.

Radhusen är grupperade i fyra rader om sju radhus. Åt väster vetter entréer och förråd och åt öster små trädgårdar. Förråden är placerade en bit utanför bostadshusen och förbinds med dessa genom höga trästaket. Asfalterade gångvägar leder in mellan varje husrad och omges där, på ena sidan av en rad trädgårdar och på andra sidan av förråd. Trädgårdarna avgränsas från varandra med buskage eller enkla staket.

BYGGNADER
Radhusen är uppförda i två våningar med regelstomme och fasader av träpanel som målats i varierande kulörer, till exempel turkosblå, mintgrön, brun, ljusgrå och rosa. De friliggande förråden är klädda med lockpanel och målade i samma kulör som det hus förrådet tillhör. Åt trädgården skjuter ett smalt förråd ut från fasaden och fungerar som avskärmning mot grannträdgården.

Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: vertikal/horisontell slätpanel, lockpanel
Fasadfärg: turkosblå, mintgrön, brun, ljusgrå, rosa m fl
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: utskjutande tak på stöttor över entréer, separat placerat sidoljus i fasaden bredvid entrédörr, friliggande förråd med panelklädda fasader och pulpettak

Fasaderna är klädda med liggande och stående slätpanel och gavlarna med lockpanel, i bygglovhandlingarna benämnd finsågad panel. Fönstren är placerade i partier av stående panel som löper över fasaden längs de båda våningarna. Fönstren är av enluftstyp med kvadratisk form, några försedda med vädringsventil. De är jämnt fördelade över fasaden, två i övervåningen och ett i bottenvåningen bredvid ytterdörren. På ena sidan ytterdörren finns ett separat sidoljus och på andra sidan ett litet fönster av liggande format. Trädgårdsfasaden är komponerad på samma sätt men med en altandörr i anslutning till ett stort fönster på ytterdörrens plats. Vid varje lägenhet skjuter ett redskapsförråd ut från trädgårdsfasaden.

En plåtsarg löper runt radhusens tak. Områdets entrédörrar har olika utformning, och skyddas av små tak. Ett flertal av taken över entréerna är vitmålade plantak men många andra former förekommer och varierar mellan sadeltak med olika grad av snickarglädje och verandaliknande utbyggnader.

Garagebyggnaderna tillkom 1973, några år efter bostadshusen.

KOMMENTAR
Områdets bebyggelse, som från början förmodligen var färgmässigt enhetlig, har med tiden blivit mycket varierad. Taken över entréerna liksom ytterdörrarna är också av mycket olika utformning. Av olika karaktär är också de avskiljande staketen mellan trädgårdarna. Husens formmässiga enhetlighet gör dock att områdets grundkaraktär är igenkännbar. Till stor del beror detta på förrådens enhetliga form och placering intill gångvägarna.