Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 84:1 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget i nära anslutning till Axel Dahlströms Torg. Bebyggelsen är belägen i kraftig suterräng och avgränsas i väster och norr av Skiljemyntsgatan, i öster av Markmyntsgatan och i söder av Bankogatan. Bebyggelsen består av ett skivhus, tre lamellhus och ett litet värmeverk. Skivhuset, som har en svagt svängd form, reser sig som en skyddande skärm mellan Markmyntsgatan och den gröna gården. Huset löper i nord-sydlig riktning och har byggts samman med ett suterrängbyggt lamellhus som löper i väst-östlig riktning. Ett av de fristående lamellhusen ligger som en solitär vid den lummiga gårdens västra sida. Det andra sträcker sig utefter Bankogatan i söder.
I korsningen Bankogatan-Markmyntsgatan ligger det lilla värmeverket, också det byggt i suterräng. Sammanbyggd med själva värmecentralen finns också en garage- och en administrationsbyggnad.

Byggnaderna omfamnar en stor kuperad gård kallad "Lyckans galoscher". På sina ställen går berget i dagen och det finns en lekplats samt små slingrande gångstråk med bänkar utplacerade i den lummiga miljön. Intill den vinkelställda huskroppen uppfördes ett par träpanelklädda sophus under sadeltak. Dessa har tillkommit senare, sannolikt när husen tilläggsisolerades på 1980-talet.

BYGGNADER
Samtliga hus är ljusputsade. Skivhuset är uppfört i sex våningar med rosaputsade fasader. Lamellhusen är uppförda i tre våningar med gulputsade fasader.

Skivhusets gårdsfasad artikuleras av regelbundet återkommande utskjutande fasadpartier. Mellan dessa har de utanpåliggande balkongerna med sina röda plåtfronter placerats. Lamellhuset som är sammanbyggt med skivhuset vid dess norra gavel är uppdelat i tre byggnadskroppar som ligger förskjutna i förhållande till varandra. Fasaden mot gatan är slät medan gårdsfasaden är uppbruten av burspråk och snedställda, halvt utskjutande balkonger med vita plåtfronter.

Skiv- och lamellhus
Våningar: 3-6
Stomme/Konstruktion: betong
Fasad: puts
Fasadfärg: ljusgul respektive rosa
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: trapphusen markerade med vit puts på fasaden, snedställda halvt indragna balkonger samt utanpåliggande balkonger

Fönstren i båda hustyperna är av en- och tvåluftstyp. Mot gatan är de tämligen små medan gårdsfasadens fönster är väl tilltagna och närmast kan liknas vid perspektivfönster. Entréerna i den vinkelställda byggnadskroppen ligger i liv med fasaden och har välbevarade portaler av natursten samt originaldörrar av trä. Ovan entréerna skjuter tunna plåtskodda baldakintak ut som regnskydd. Entréerna i det fristående lamellhuset är indragna i fasaden, nischerna är kakelklädda och dörrarna ursprungliga.

Värmeverk
Stomme/konstruktion: uppgift saknas
Fasad: tegel, puts
Fasadfärg: röd med vita putsband
Takform: plan
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: fasaden mot Markmyntsgatan är uppglasad och exponerar värmecentralen, en skorsten i rött tegel reser sig vid Bankogatan

KOMMENTARER
Området är välskött med ursprungsdetaljer i entréer, fönster och balkonger.