Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 93:1 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget strax sydväst om Axel Dahlströms torg. Det avgränsas i öster av Bankogatan som löper i nordsydlig riktning längs spårvägen. Västerut höjer sig ett bergigt skogsparti där det växer både löv- och barrskog. I söder avslutas området i och med Sikelgatan och i norr löper Rubelgatan.

Bebyggelsen utgörs av sex punkthus vars placering följer gatans krökning och den kuperade terrängen. Gräsmattor och buskar omger husen liksom gångvägar belagda med röd sten och asfalt. Planteringarna i anslutning till husentréerna är individuellt utformade. Mellan byggnaderna ligger senare tillkomna soprum uppförda av rött tegel med sadeltak. I området finns också två mindre lekplatser och gott om sittbänkar.

Punkthusen är uppförda i sju våningar med stomme och fasader av tegel.

Stomme/konstruktion: tegel
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd, gul
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: stjärnhus, vertikalitet i fönsterplaceringen

Färgen på teglet varvas: vartannat hus är rött vartannat gult. Samtliga hus har en utkragning av tegel mot takfallet. Taken är av sadeltyp täckt med rött taktegel. Varje byggnad består av fyra huskroppar som sträcker sig från det centrerade trapphuset åt varsitt väderstreck. Balkonger i två vertikala rader löper längs syd- och västfasaden. De är indragna i fasaden med balkongfronter av grå korrugerad plåt. Fasaden kring balkongfönstren är klädd med mörk träpanel. Fönstren är av en- och tvåluftstyp gjorda av aluminium.

I vinkeln mellan syd- och västfasaden finns i bottenvåningen två garageportar av brun korrugerad plåt. I vinkeln mellan norr- och västfasaden finns en utvändig trappa ned till källaren.

Entrépartiet är orienterat mot nordost och indraget i fasaden. Det har försetts med en portik av natursten och framför portarna ligger stora olikformiga naturstensplattor. Tre trädörrar i ursprungligt skick leder till trapphus, bostad respektive barnvagnsrum. Trapphuset är omsorgsfullt utformat med fönsterpartier och inslag av dekorativt placerade betongplattor på golv. I anslutning till entrén finns cykelställ och bänkar.

Området har en mycket välbevarad struktur med enkel och tydlig detaljutformning.