Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 26:6 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av stadsdelen Tynnered, nära den större Västerleden som angränsar området i nordost. I nordväst avgränsas området av Bergskristallsgatan, i sydost av Karneolgatan och i sydväst av en lång trädkantad gångväg. Bebyggelsen utgörs av långa vinklade lamellhus och en affärsbyggnad invid gångvägen i områdets nordvästra del. Parkeringar har anordnats utanför områdets bebyggelse, parkeringsplatser invid Bergskristallsgatan och Karneolgatan och parkeringsdäck vid Västerleden. Däcken är uppförda i två plan av betong med svarta laserade trägaller mellan planen. Områdets flacka terräng stiger kraftigt till en hög höjd på andra sidan parkeringen vid Karneolgatan.

Området sluts från utsidan av bebyggelsen som, med undantag för områdets södra del, i form av en enda lång vinkelbyggd lamell omgärdar fyra mer eller mindre slutna gårdar. Den södra lamellen är en U-formad byggnadskropp som omsluter ytterligare ett gårdsrum. I områdets mitt finns en inhägnad bollplan och en vinkelbyggd daghemsbyggnad med sadeltak, fasader av brun-gul lockpanel och bruna enluftsfönster. Knutar och fönsteromfattningar är av vitmålade bräder. Daghemmets gård är mycket kuperad, med bergspartier, lekredskap och små röda panelklädda förråd.

Gårdarna i området är utformade med gatstensomgärdade gräsytor och buskage, trädplanteringar på gatstensbelagda markytor, buskar, lekplatser och bänkar.

BYGGNADER
Lamellhusen är uppförda i tre våningar och källare, med betongstomme och gult fasadtegel. De flacka valmade sadeltaken är belagda med betongpannor och har utskjutande takfot och taksprång. Den släta sockeln/källarvåningen är grå. Affärsbyggnaden med mataffär i ena och pizzeria i det andra hörnet.

Lamellhus
Våningar: 3 samt källare
Stomme/konstruktion: betong och lättbetong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: betongtakpannor
Utvändiga detaljer: indragna balkonger med utskjutande fronter, utskjutande fasadparti med två eller tre fönster, utskjutande fasadparti i kombination med balkong, gångar genom huskropparna, entréer i indraget fasadparti

Fasaderna har en viss rytm genom att fönster liksom balkonger placerats två och två närmare varandra. Mot utsidan av området är fasaderna enkla och artikuleras endast av ett fåtal balkongaxlar och utskjutande fasadpartier. Åt gårdarna vetter såväl entréer som balkonger. Entréerna, som kröns av kraftiga, platta tak med plåtsarg, är placerade i indragna delar av fasaden som sträcker sig i hela husets höjd. Entrédörrarna är de ursprungliga av glas och lackerat eller fernissat trä. Fasaden i det indragna partiet är klätt med mörkt brun stående slätpanel. Utskjutande fasadpartier med två eller tre fönster i varje våningsplan förekommer antingen separat eller i anslutning till en balkong. Fasaden på dessa utskjutande partier är klädd med brun panelimiterande plåt. Balkongerna, som är av olika bredd, har fronter av brun korrugerad plåt. Den utskjutande takfoten går i liv med de utskjutande fasadpartierna. Fönstren är vita och huvudsakligen stora kvadratiska enluftsfönster. Mindre enluftsfönster antyder var badrummen är placerade. Källarfönstren är av liggande rektangulärt format.

Butiksbyggnad
Stomme/konstruktion: rektangulära stålprofiler av stål
Fasad: stående slätpanel, liggande slätpanel, steniskiva
Fasadfärg: gul, brun, gulbeige
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: papp på fackverkstakstol av stål typ SWL-sadelfackverk
Utvändiga detaljer: fönsterband med kopparomfattningar, skärmtak över entréer

Den enhetliga och slutna fasaden mot gångvägen är till största delen klädd med gulaktiga steniskivor. Även den mer brokiga fasaden åt nordost, där också lastbryggan finns, är klädd med detta material. Huvuddelen av gavelfasaderna är klädda med gul panel. Gavelröstena är klädda med brunmålad falsad plåt. Panelen är brun över det högt placerade fönsterbandet, som från gaveln sträcker sig runt byggnadens hörn och en bit in på långfasaden mot gångvägen. Utöver fönsterbanden, där fönster av olika bredd omfattas av kopparplåt, finns ett fåtal, fritt placerade fönster. Över de uppglasade entréerna till butik och pizzeria, som är belägna i byggnadens hörn, löper tunna skärmtak stödda av stag i fasaden.

Fasadbeklädnaden var ursprungligen stående panel och byggnaden inrymde Konsum, kiosk och ett postkontor. Pizzeria inreddes i byggnaden under 1990-talets första hälft.
Enstaka fönster av omålad aluminium har ersatt de ursprungliga. Området är välhållet och präglas av den mark- och gårdsupprustning som gjorts på senare tid.

Bebyggelsen är som helhet och strukturmässigt välbevarad.