Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 90:1 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget i västra delen av Högsbotorp, där stigningen mot bostadskomplexen i Högsbohöjd inleds. Bebyggelsen består av ett flertal lamellhus varav de flesta är placerade i nord-sydlig riktning och en del i suterräng. Den omkringliggande terrängen är kuperad och präglas av väl tilltagna gräsytor med talldungar och berg som går i dagen på sina ställen. Riksdalersgatan löper likt en ryggrad genom område och förbinder det med både Kaverös och Högsbohöjd. I nära anslutning till husen finns små sophus, vilka antagligen uppfördes vid 1990-talets början.

BYGGNADER
Byggnaderna utgörs av slätputsade lamellhus i tre till fyra våningar med tegeltäckta sadeltak. I några av byggnaderna löper en indragen arkadgång längs fasaden mot gatan. Det ger byggnaderna en kontinental prägel och är ett vackert inslag som förstärker den arkitektoniska upplevelsen av husen. Andra byggnader är förskjutna i förhållande till varandra vilket skapar en skuggverkan som ger liv åt fasaderna. Utefter källarvåningen löper långa fönsterband som också ger variation åt bebyggelsen i området. Vidare kan tilläggas att passager genom husen, mellan gata och gård, ibland förekommer.

Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts
Fasadfärg: beige, grön, engelskt röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: indragna balkonger, burspråk, trapphus är markerade med grå puts.

Ursprungligen var fasaderna täckta med kalkcementbruk, s.k. ädelputs. På 1990-talet genomgick området en renovering och tilläggsisolering då även fönstren byttes ut. Den nya fasadbeklädnaden utformades för att likna den ursprungliga. Balkongerna är placerade intill utskjutande fasadparti.

KOMMENTAR
Förutom fasadförändringarna är området kring Riksdalersgatan ett välbevarat 1950-talsområde. Det gäller både struktur, proportioner och detaljer. Trots ombyggnad och tilläggsisoleringen har inte byggnadernas uttryck förändrats nämnvärt.