Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 81:4 HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget i östra Högsbotorp strax sydost om Axel Dahlströms torg. Det omgärdas i öster och söder av Bankogatan och i norr av Högsbogatan. Västerut ligger några bostadshus och ytterligare ett äldreboende. Bebyggelsen utgörs av en vinkelbyggnad, där den längsta delen är placerat i nord-sydlig riktning utmed Bankogatan och det korta i öst-västlig riktning längs Högsbogatan. Byggnaden rymmer ett hem för äldre och flerhandikappade. Omgivningen präglas till stor del av de asfalterade gatorna och den lilla enkla gården som endast består av små gräsytor, piskställ och separata sophus.

BYGGNADER
Byggnaden består av ett långsträckt lamellhus i tre våningar. Fasaden är putsad i engelskt rött och har stora utskjutande balkonger som dominerar intrycket av huset och ger byggnaden liv. Det södra gavelpartiet är utsmyckat med väggdekorationer som ger en reliefverkan. Byggnaden kröns av ett oregelbundet pulpettak med plåtbeklädnad.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts
Fasadfärg: engelskt röd
Takform: pulpettak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: utskjutande balkonger, tydligt markerade trapphus

Entréerna, som vetter mot gården, är placerade under en liten kvadratisk pelargång som bär upp byggnadens trapphus. Utmed fasaden finns också ett flertal utskjutande balkonger med röda plåtfronter. Fönstren är placerade i liv med fasaden. Huset byggdes om och renoverades 1991. Ursprungligen var taket täckt med papp.

KOMMENTAR
Byggnaden är kraftigt omvandlad och utgör snarare ett exempel på den postmoderna arkitekturen som präglade det sena 1980-talet.