Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 25:1 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av stadsdelen Tynnered, nära korsningen mellan Stora Fiskebäcksvägen och Västerleden. I nordväst avgränsas området av lokalgatan Beryllgatan som sträcker sig parallellt med Västerleden. Ett område med låga loftgångshus angränsar området i nordost och en stor grönyta med klubbstuga och bollplaner i sydost och sydväst. Ett rätvinkligt gångsystem leder genom området och parkeringar är förlagda till dess utkanter. En gul daghemsbyggnad är uppförd invid den trädkantade gångväg som skiljer områdets lamellhus från loftgångshusen. Daghemmet uppfördes 1969 med regelstomme, panelklädda fasader och tak belagt med korrugerad asbestcementskiva. Byggnaden är ombyggd och tillbyggd vid flera tillfällen och används sedan en tid som dagcentral/dagcenter.

Lamellhusen är grupperade i sex U-formade byggnadskroppar, fördelade på två rader, som vänder öppningen mot sydost. Mellan de båda raderna leder en asfalterad gångväg genom området. Tre lokalgator med vändplats vid en parkering leder in mellan huskropparna från nordväst. Längs Beryllgatan i nordväst finns parkeringsdäck i två plan av betong. En mörkbrun träkonstruktion löper mellan våningarna och sargen runt översta planet är av betong gjuten i brädform.

De inre gårdsrummen är prydliga och utgörs av asfalterade gångvägar längs entréfasaderna, gräsmattor, träd, planteringar, buskar och lekplatser. Närmast fasaderna finns buskar eller, som längs den östra byggnadsdelens sydvästfasad i varje U-formad gård, väl tilltagna planteringar omgärdade av buskar eller enkla trästaket. I utkanten av varje gårdsrum finns ett miljöhus (soprum) med sadeltak och fasader av skivmaterial i ljusa kulörer.

BYGGNADER
Lamellhusen bildar U-formade halvgårdar. Husen är uppförda med betongstomme och kröns av flacka sadeltak. Fasaderna består av betong med frilagd ballast i två kulörer. Källarvåningen är spritputsad. Från varje hörn mot norr skjuter ut ett parti med entré och lokaler.

Våningar: 3 samt källare
Stomme/konstruktion: prefabricerade ytterväggselement fabrikat A-system, dito innerväggselement
Fasad: betong med frilagd ballast
Fasadfärg: ljust gråbeige, brunröd
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna entréer, stora entrépartier, indragna balkonger med fronter av brunröd betong, ett fåtal balkonger med ljusa betongfronter, hängrännor av koppar

Över de ljusa betongfasaderna löper fyra horisontella band av mörkare brunröd betong. Banden löper längs takfoten och i höjd med balkongerna vars fronter består av betong i samma kulör. I de till stora delar symmetriska fasaderna finns vita fönster av enluftstyp i två höjder, med vädringsluft och många med vertikal ventil. Fönstren är jämnt fördelade över fasaderna, placerade ett i varje betongelement med undantag för elementet över entrén som är tomt på fönster. Gavlarna har få eller inga fönster. De indragna balkongerna är nästan uteslutande placerade parvis, med en skiljevägg av vitmålad betong, och koncentrerade till fasaderna mot söder (sydväst och sydost). Balkongernas betongfronter har enkla överliggare av galvaniserat stål. Fasaderna bakom balkongerna är målade i brunt, gult eller grönt, varje hus med balkongfasader i en kulör. De indragna entréerna är belägna mot gårdarna och klädda med den mörkare betongen. Entréerna är stora och glasade.

Det utskjutande parti som är beläget i norra hörnet av varje hus har fasader klädda enbart med den ljusa betongen och stöttas av sju betongpelare med vertikala fördjupningar. Fasaderna avslutas mot det till synes plana taket av ett brett parti korrugerad plåt. Fönster och balkonger med fronter av ljus betong vetter både åt nordväst och nordost. På den skyddade fasaden bakom pelargången finns stora konstverk, några utförda av sten och andra av metall, vilka omges av spritputs i olika kulörer. En indragen entré och en träklädd dörr som leder till lokalen i bottenvåningen finns i en gång genom huset i varje norrhörn.
I senare tid har också fasaderna bakom balkongerna målats i nya kulörer och enstaka balkongöverliggare blivit bemålade. Miljöhusen utgör ett nytt men ganska dämpat inslag i bebyggelsen. De tydligaste förändringarna är de spritputsade fasader som omger väggkonsten, vilka bemålats i klara artificiella kulörer.

KOMMENTAR
Området är välhållet och bevarat i ett intakt skick. Lamellhusen präglas av en enkel och medveten arkitektonisk komposition med konstnärliga inslag på fasaderna. Stadsmuseets tidigare inventering betonade liknande kvalitetsaspekter.