Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 81:7 HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget i centrala Högsbotorp. Den avgränsas av Markmyntsgatan i väster, en äldre trävilla i öster, Axel Dahlströms torg i norr och i söder av ett tre våningar högt lamellhus i tegel. Bebyggelsen utgörs av ett lamellhus som kallas "Högsbotorphemmet" och rymmer boende för äldre med vårdbehov. Huset är placerat i nord-sydlig riktning, indraget från gatan. Utrymmet framför entrén, som vetter mot gatan, präglas av pergolagångar, små slingrande gångstråk och planteringar.

BYGGNADER
Högsbotorphemmet består av en lamellhusbyggnad i tre våningar. Huset vilar på en formgjuten sockelvåning av betong, fasaden består av betongelement och byggnaden kröns av ett plant koppartak.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betongelement med yta av vitcement och krossad marmor
Fasadfärg: vit
Takform: plantak
Takmaterial: koppar
Utvändiga detaljer: indragna balkonger, burspråk, fönsterband, brandtrappa

Fasaden mot öster domineras av ett antal symmetriskt placerade burspråk i plåt som bryter upp och ger exteriören liv. Byggnadens hörnpartier karakteriseras av stora inglasade fönsterband som sträcker sig runt gaveln. Vid det norra gavelpartiet har en brandtrappa placerats. Utmed bottenvåningen löper långa fönsterband som troligen släpper in mycket ljus i samlingslokalerna. Entrén är indragen och markeras tydligt i fasaden med en vertikal rad av balkonger.

KOMMENTARER
Byggnaden ger ett sammanhållet intryck där de påkostade detaljerna och fasadelementen lyfter huset över genomsnittet.