Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 123:1 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Strax sydväst om spårvagnshållplatsen Marklandsgatan i norra delen av Högsbo ligger ett område med tre skivhus. Två av byggnaderna är placerade i rät vinkel mot varandra och omfamnar en större parkeringsplats. Norr om husen ligger den tredje byggnaden som är något längre i sin sträckning. I öster reser sig ett skogsklätt bergsparti och i väster sträcker sig Kapplandsgatan som förenas med Högsbogatan i höjd med parkeringsplatsen.

BYGGNADER
Skivhusen är uppförda med stomme av betong i nio våningar med fasader av slätputs. Taket är plant och täcktes ursprungligen av papp.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: slätputs
Fasadfärg: ljusbeige, grönt, rosa
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Fasadens färgsättning varierar från ljusbeige till grönt och rosa. Både öppna och inglasade, indragna och utskjutande balkonger förekommer. Det finns också några garage i bottenvåningen på husen och mot parkeringsplatsen i byggnaden längst söderut, vetter butikslokaler. Entrépartiet till lokalerna är indraget och uppvisar fina originaldetaljer såsom karosseripanel, naturstenstrappa och originaldörrar. Fönstren är placerade regelbundet i liv med fasaden.