Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 71:2 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området sträcker sig längs Västes och Östes gata, norr om Stora Fiskebäcksvägen i Tynnereds norra del. Väster om området reser sig ett bergsparti och i norr angränsar ett område med friliggande enfamiljsvillor som uppförts i den svagt stigande terrängen. Området består av två delar med likartad bebyggelse. Östra delen av området ligger i en bergssluttning och består av enkla husrader, medan områdets västra del uppförts på det lägre och plana området nedanför bergspartiet i väst. Till övervägande delen består bebyggelsen av dubbla husrader. Norr om områdets västra del finns en större grönyta där lekplats och tennisplan anordnats.

Gångvägar leder runt hela området och mellan huslängorna. Bakom flertalet av husen, mellan längorna, skapas trädgårdar som helt döljs från utsidan. Fasaderna mot trädgårdssidan är endast synliga utmed de enkla husraderna. Här finns både förråd, anslutna till husen genom en enkel takkonstruktion, och huskroppar i vinkel mot radhusen.

I området finns på flera ställen enkel- och dubbelsidiga garagebyggnader med tillhörande parkeringsplatser anlagda med planterade buskar och träd. Garagebyggnaderna - klädda med brunmålad panel - är vita på framsidan (inklusive garagedörrar) och kröns av pulpettak.
Längs Västes gata, i områdets södra del, finns en matvaruaffär inrymd i en byggnad från 1973. Nära denna, strax utanför området, finns rester av en äldre gård (Björnekulla gård).

BYGGNADER
Bebyggelsen består av envånings radhus i rader om tre till fem hus placerade med långsidorna längs interna gator. Husen är uppförda med stomme av reglar, fasader av lockpanel och pappklätt tak. Suterränghusen har delvis stomme av lättbetong. Fasadernas panel är till övervägande delen stående. Övre delen av fasaderna har liggande panel och avskiljs från fasadernas nedre delar av ett horisontellt plåtband. Också längs anslutningen mellan husens pulpettak och fasaderna finns ett stycke plåt.

Stomme/konstruktion: regelstomme, delar av stomme lättbetong
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: blå, gul, rosa, röd, grå, turkos m fl
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: breda sidofönster vid entréer, partier med lodräta ribbor mellan fönster

Färgsättningen av fasaderna varierar mellan de olika längorna, exempelvis har husen målats blå, gula, rosa, röda, grå eller turkos. Entréerna är indragna och placerade mot varandra längs asfalterade gågator. Varje hus har två entréer åt denna gata, en bredare huvudentré med glasat sidoparti och en mindre dörr. Ytterdörrarna är klädda med stående träpanel som målats brun eller vit. Fönstren är av enluftstyp, några med liggande eller stående vädringsfönster, som målats bruna eller vita. Fönstersättningen är oregelbunden och fönstren har ibland placerats i grupper om två eller fler tillsammans. Alternativt har fönstren placerats på ömse sidor fasadpartier bestående av ett antal lodräta träribbor målade i samma kulör som fönstren.

De små utrymmena utanför entréerna, längs de små gatorna mellan husraderna, har alla fått en individuell prägel genom olika typer av planteringar, stenläggning m.m.

I områdets östra del finns även suterränghus vars fasader i nedre våningen består av vita betongelement. Husraderna är här enkelsidiga, vilket gör att också trädgårdssidorna är vända mot gångvägarna som leder till husen. De enskilda trädgårdarna är åtskilda genom ett enklare plank eller ett förråd. I anslutning till bebyggelsen har en mindre lekplats anordnats.

Frånsett en idag mycket varierad färgsättning är området som helhet välhållet.