Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 120:2 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av Högsbotorp, nära villabebyggelsen i Frölundaborg. Det avgränsas i norr och öster av Högsboleden, i söder av rondellen mellan Marklandsgatan och Tunnlandsgatan, i väster av bebyggelsen vid Kapplandsgatan och Högsbogatan. Bebyggelsen består av skivhus som är placerade i nord-sydlig riktning. Omgivningarna kring skivhusen präglas av stora öppna ytor, alléer, svagt kuperad terräng med träddungar där berget går i dagen och asfalterade cykel- och gångstråk som leder genom området. Här finns också ett litet daghem, uppfört med fasader av gul stående träpanel. I anslutning till skivhusen finns också ett flertal parkeringsplatser.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av 13 åtta våningar höga skivhus uppförda med betongstomme. Fasaderna som vetter mot Dag Hammarskjöldsleden består av gult tegel och fönstren är regelbundet placerade i liv med fasaden.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak
Takmaterial: ?
Utvändiga detaljer: se nedan

Fasaderna som vetter in mot den stora gården är klädda med horisontella partier av korrugerad kopparplåt vilken löper mellan fönsterbanden och de indragna och inglasade balkongerna. Byggnaderna vilar på en sockelvåning av rött tegel. Husens gavlar är draperade med gul korrugerad plåt. Byggnaderna kröns av sadeltak, vissa nyare och med ett kraftigare takfall. Skivhusen med de kraftigare takfallen rymmer bostadsrätter. Entréerna är ursprungliga och består av enkla trädörrar. Skivhuset som vänder gaveln mot Tunnlandsgatan i söder har försetts med ett dekormålat väggparti i bottenvåningen. I anslutning till husens sockelvåningar finner man planteringar med rosenrabatter.