Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 129:1 M.FL. HÖGSBOTORP

OMRÅDE
Området är beläget i östra delen av Högsbotorp. Bebyggelsen, som består av röda tegellameller i tre våningar, sträcker sig utefter Kapplandsgatan som utgör områdets västra gräns. I söder avgränsas det av Tunnlandsgatan, i öster av skivhusen vid Marklandsgatan och i norr av en parkeringsplats. Huskropparna är disponerade tre och tre kring halvöppna gårdar vilka öppnar sig antingen åt Kapplandsgatan eller åt skolområdet i öster. Terrängen är flack och gårdarna är uppbyggda av prydligt klippta gräsmattor, enstaka lekplatser och trädplanteringar. En och annan flaggstång förekommer också. Husen som vetter mot Tunnlandsgatan i söder är byggda i suterräng och har inredda butikslokaler i sockelvåningen.

Lamellhusen är uppförda med betongstomme, röda tegelfasader och grå spritputsad sockelvåning.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: se nedan

De valmade sadeltaken med utskjutande taksprång är täckta med tegel. I några av byggnaderna finns butiker i bottenvåningen, i andra har man inrymt garage. De indragna balkongerna har fått nya fronter och glasats in vilket gett dem ett slutet uttryck.

KOMMENTAR
De indragna entrépartierna har fina naturstenstrappor och tegelomfattningar, dessutom är originaldörrarna bevarade.