Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 27:2 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget österut i stadsdelen Tynnered. De många lamellhusen med tillhörande butiksbyggnad avgränsas i nordost och sydost av de större vägarna Smyckegatan och Skattegårdsvägen. Norra delen av området är uppförd på en höjd vars markanta sluttning i sig utgör områdets avgränsning i nordväst. Söderöver angränsas lamellhusen av ett mindre småhusområde med friliggande villor. Från senare tid härrör Syrisk Ortodoxa St Gabrielkyrkan som är belägen mitt i området.

Husen omger gatuliknande stråk i en svängd form från söder till norr två och två. Bebyggelsen omger som helhet ett mycket stort, gräsbevuxet och kuperat gårdsrum med slingrande asfalterade gångvägar, träd, lekplatser och bollplaner. Med ingång från lägre marknivåer finns ingångar till lokaler under lamellhusen. Utöver garage som sträcker sig under bebyggelsen finns parkeringsdäck och parkeringsplatser i utkanten av området.

BYGGNADER
Lamellhus ligger på däck med garage som sträcker sig under bebyggelsen i den kuperade terrängen. Kulören på fasadernas ljusa betongtegel varierar i området, från gulaktigt rosa till ljust brunröd, och flertalet av husen kröns av valmade sadeltak med röda takpannor.

Våningar: 3-6
Stomme/konstruktion: lättbetongelement, betong
Fasad: betongtegel
Fasadfärg: beige-rosa/ljust brun-röd/beige-gul
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: röda takpannor/orange plåt bandtäckning
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkonger, halvt utskjutande balkonger, burspråk, klassicerande entréomfattningar, runda respektive spetsiga frontoner, indragna entréer, ateljéfönster

Fasaderna är prydda med klassicerande element så som centralt placerade frontoner och omfattningar runt entréer. Många fasader är symmetriskt komponerade. De vita enluftsfönstren, varav många har vertikal vädringsluft, är placerade enskilt eller i grupper. Ett mindre antal ateljéfönster förekommer, exempelvis i fasaden mot sydväst i områdets nordvästra del. Balkongerna, som är parvis placerade, är antingen utanpåliggande eller halvt indragna. Entréerna och burspråken vetter mot de gatulika stråken och omfattas av enkelt dekorativa omfattningar. Lamellhusen hade ursprungligen fasader av preobasbehandlad betong och kröntes av plana tak belagda med papp. Vid den stora ombyggnad som genomfördes runt 1990 revs delar av bebyggelsen och samtliga fasader försågs med ny beklädnad. Samtidigt genomgick gårdarna en större upprustning. På 1990-talet tillkom också miljöhus och förråd i området.

Butiksbyggnad
Butiksbyggnaden i södra delen av området är beläget i sluttande terräng och från den lägre marknivån finns ingång till restaurang, skomakeri och en frukthall som omger en rund asfalterad plats. Här leder en gångtunnel under vägen till ett annat bostadsområde.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: steniskivor, korrugerad plåt, betongtegel
Fasadfärg: gul-rosa, benvit, gul respektive brun
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: --

Vid ombyggnaden av affären i början 1990-talet försågs de ursprungligen spritputsade lättbetong-/betongfasaderna med steniskivor och de övre delarna med vit plåt. Enligt bygglovsritningar fanns ursprungligen någon form av omfattning, av plåt eller panel, vid de spritputsade fasadernas avslutning mot taket. Taket bestod ursprungligen av papp på lättbetong och spännbetongbalkar. Fasaden kring butikerna i suterrängvåningen är sedan renoveringen försedd med gult och brunt betongtegel.

KOMMENTAR
Områdets byggnader är till sitt utseende helt förändrade i förhållande till ursprunget. Det nya området präglas av gula tegelfasader och 1980-talets ljusa pastelltoner samt sadeltak. Fasadkompositionen är samma som förr och områdets planstruktur är som helhet bevarad, d.v.s. gårdsrummens dimensioner med gårdsgator och en centralt belägen grönyta.