Stäng fönster Göteborg kn, KÄRRA 40:1 M.FL. KÄRRA

OMRÅDE
Området är beläget i västra delen av Kärra mellan den kuperade skogsterrängen som ligger i miljöns västra utkant och huvudgatan Lillekärr Södra i öster. I norr avgränsas det av ett bostadskomplex i anslutning till Kärra centrum och i söder av villabebyggelse. Landskapet i området är flackt med inslag av konstgjorda kullar. De offentliga utrymmena såsom trottoarer, gräsmattor och lekplatser är väl underhållna och trivsamma.

Området är mycket tätbebyggt. Bebyggelsen består av 36 skivhus, lamellhus och radhus uppförda i två till sju våningar. Skiv- och lamellhusen har utformats som loftgångshus. Byggnaderna är placerade parallellt eller i rät vinkel mot varandra och har grupperats fyra och fyra kring mindre gårdar. Två av huslängorna i varje byggnadsgrupp utgörs av radhus. De är uppförda i två våningar med trädgårdstäppor åt ena hållet och entréer åt andra. Två av byggnaderna kring gårdarna utgörs av antingen lamell- eller skivhus. Skivhusen är belägna mot den bergiga terrängen längst västerut. Gårdarna och gångstråken mellan huskropparna har en nästintill privat prägel. Gårdarna genomgick en upprustning sommaren 1999 då betongen delvis byttes ut mot grönska. Garagelängor i en våning med fasader av träpanel ligger insprängda i området på fyra ställen.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av en blandning av skiv-, lamell- och radhus. Det dominerande fasadmaterialet är korrugerad plåt i vitt eller rödbrunt.

Våningar: 2-7
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: korrugerad plåt, träpanel, betongelement med frilagd ballast
Fasadfärg: vit, röd-brun, grå
Takform: flackt sadeltak, pulpettak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: indragna balkonger med vita plåtfronter, fristående plåtinklädda trapphus i anslutning till skiv- och lamellhusens loftgångar

De tre byggnadstypernas detaljer skiljer sig åt och kompositionen av fasadmaterial varierar. Samtliga hus har emellertid fönster av enluftstyp i flera storlekar, somliga med en smal vädringsluft, andra grupperade om två eller tre med bröstning. Skivhusen har pulpettak medan övriga byggnader har sadeltak. Dessa hus hade ursprungligen plana tak vilka byggdes om 1981.

I bottenvåningen på radhusens entréfasader skjuter en rad balkonger eller förstubroar ut. Balkongraden är uppdelad i sektioner med hjälp av vitmålade plank som skiljer bostäderna åt och fronterna är gjorda av vit träpanel. Entrén nås via en enkel trappa med smidigt räcke. Små trädgårdstäppor breder ut sig både på fram- och baksidan av radhusen. En balkongrad med front av brunbetsad träpanel skjuter också ut på baksidan. Radhusens övervåning är täckt med röd-brun plåt.

Bottenvåningen i några av lamellhusen är klädd med vitmålad träpanel. Gavelpartierna består då av betongelement med frilagd ballast och övriga fasadpartier är klädda med korrugerad plåt. Några av lamellhusen har hela fasader av prefabricerade betongelement.

KOMMENTAR
Området är tätbebyggt och utrymmet mellan byggnaderna upplevs som mycket intimt på gränsen till trångt. Husen har kvar sin ursprungliga 1970-talskaraktär trots att varje lägenhets- och framför allt radhusägare har satt sin personliga prägel på just sin del av området.