Stäng fönster Göteborg kn, KÄRRA 61:1 M.FL. KÄRRA

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av Kärra, öster om huvudgatan Lillekärr Norra. Landskapet är flackt och präglas av smala asfalterade gångvägar och plana gräsmattor. Längst i sydöst avgränsas området av ett radhusområde och i söder löper en cykel- och gångväg. I norr sträcker sig Solhagagatan.

Bebyggelsen består av 26 lamellhus disponerade fyra eller fem kring luftiga gårdar. Vid varje gård ligger två byggnader uppförda i två våningar och två eller tre byggnader uppförda i tre eller fyra våningar. Som mur mot norr ligger två skivhus uppförda i sju våningar. Samtliga hus är placerade parallellt eller i rät vinkel mot varandra. Gårdarna domineras av släta gräsmattor med inslag av nytillverkade lekplatser, piskställ och flaggstänger. Flera av gångvägarna som sträcker sig genom området kantas av prydliga trädplanteringar.

Mitt i områdets södra del breder en stor grässlänt ut sig som ett stråk mellan gårdsbildningarna. Stråket inrymmer bland annat en inhägnad plantering. Där finns också en bouleplan med grusbeläggning och tillhörande parkbänkar samt en välhållen tennisbana.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av skiv-, lamell- och loftgångshus. De är uppförda i två till sju våningar under plana tak eller flacka pulpettak. Garagelängor i en våning med flackt pulpettak har förlagts i direkt anslutning till bostadsområdet.

Våningar: 2-7
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel, korrugerad plåt
Fasadfärg: röd, vit, orange, gul, grå
Takform: plant, flackt pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna balkonger, utanpåliggande balkonger med fronter av vit korrugerad plåt, takgesimser av vit plåt

Byggnaderna är strama i sitt uttryck. Rött tegel varvas med partier av korrugerad plåt. De vita balkongfronterna bryter mot de mörka tegelfasaderna och vissa av byggnaderna har vita plåtband utefter takfoten. Fönster- och dörromfattningar liksom takgesimser och utskjutande taksprång saknas. Fönstren är av enluftstyp, vita, regelbundet disponerade i fasadlivet. Några av fönstren har grupperats i par. Väggpartierna bakom balkongerna är helt uppglasade med ett perspektivfönster samt ett mindre fönster. Entréerna ligger i liv med fasaden och vetter in mot gårdarna. Några av husen är byggda i suterräng med en hög gråputsad sockel.

KOMMENTAR
Området utgör en väl sammanhållen boendemiljö från 1970-talet. Med det menas att inga större förändringar tycks ha skett i området som har bevarat sin ursprungliga täta och regelbundna struktur.