Stäng fönster Göteborg kn, KÄRRA 7:49 KÄRRA

OMRÅDE
Sjukhemmet är beläget öster om Kärra centrum. Det avgränsas i norr av ett lamellhusområde, i väster av ett daghem, i söder av ett radhusområde och i öster av ett småhusområde. Terrängen sluttar svagt mot Göta älv och präglas av gräsytor med enstaka träd.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av ett lamellhus beläget i suterräng med gavlar som vetter mot norr och söder. Sjukhemmet är uppfört i tre våningar med plåtklädda fasader.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: plåt
Fasadfärg: beige
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: balkonger, skärmtak över entréerna, tak med synliga installationer

Sjukhemmet vilar på en sockelvåning inklädd med skivor med frilagd röd ballast. Ursprungligen var de plåtklädda fasaderna täckta med asbestcementskivor. Fönstren är rektangulära, av enluftstyp och symmetriskt placerade i fasadlivet. De ursprungliga entréerna har bytts och ersatts av aluminiumdörrar. Under våren 2000 genomgår sjukhemmet en större upprustning, främst interiört.

KOMMENTAR
Intressant är att sjukhemmet ingår som en viktig beståndsdel i mikrosamhället Kärra, där flera andra servicefunktioner finns som skola och åldersdomshem. Byggnaden uppvisar däremot inga uppenbara arkitektoniska finesser eller kulturhistoriskt anmärkningsvärda egenskaper.