Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 1:1 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Brunnsbo, i södra delen av stadsdelen Backa. Bostadsområdet är väl avgränsat mot omgivningarna och utgör en första del av flerbostadsbebyggelsen norr om Brunnsbotorget när man nalkas Brunnsbo från väster. I väster och norr angränsas området av berget Kvillängen och i öster av Brunnsbo torg. Rakt norrut ligger Brunnsboskolan från 1965. Söder om bebyggelsen går Lillhagsvägen. Från en lokalgata runt bebyggelsen leder två säckgator in mellan husen. I utrymmet mellan den rundade Lillhagsvägen och lokalgatan finns en rymlig parkeringsyta med enstaka dubbla garagelängor.

Områdets lamellhus, som har formen av vinkelbyggnader och U-formade hus, sluter området mot utsidan. Byggnaderna kringgärdar fem gräsbevuxna gårdar med små träd, häckar och lekplatser. Mellan de enskilda husen breder stora och öppna gräsytor ut sig. Snett genom området går den numera bilfria Författaregatan som norrut leder förbi Brunnsboskolan.

BYGGNADER
Lamellhusen är uppförda i fyra våningar med enkla röda tegelfasader vari vita fönster av olika storlek placerats i regelbundna fönsteraxlar. De valmade sadeltaken är flacka och har utskjutande takfot. De indragna entréerna och utskjutande balkongerna vetter mot flera väderstreck. Närmast omges husen av gräsytor, buskage och uteplatser.

Stomme/konstruktion: bärande gavlar av betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: flacka valmade sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkonger med fronter av ljust asbestcement, franska balkonger, indragna entréer, entréer med enkla naturstensomfattningar, ytterdörrar av trä med glaspartier, naturstensskivor som steg i entrén, utskjutande takfot

Fasadernas vitmålade fönster är av perspektivtyp och av enluftstyp, de senare ofta med vertikal vädringsluft. I gavelfasaderna finns få eller inga fönster. Entréerna är vända mot såväl gårdar som mot områdets utsida och förekommer även på en och annan gavel. Balkongerna, som ofta placerats två och två intill varandra, vetter företrädesvis mot söder och väster och därmed både mot gårdar och mot områdets omgivningar. Uppgifterna om konstruktionen grundar sig på teknisk beskrivning för byggnaden i kv Arkön. Denna skiljer sig något från områdets övriga hus vad gäller till exempel fönstersättning och utformning av entréer och balkonger.

Takpannorna är platta. Enligt bygglovhandlingarna belades taken vid uppförande med röda betongtakpannor. Balkongfronternas skivor, som även täcker balkongsidorna och som utgör ett mittfält mellan två balkonger, är möjligen av asbestcement. De glasbetongblock som förekommer på enstaka ställen i fasadernas nedre delar återfinns på originalritningarna.
Någon enstaka tvättstuga med panelklädda fasader och valmat sadeltak med röda takpannor har tillförts området under sent 1990-tal. Författaregatan är idag avstängd för biltrafik.

KOMMENTAR
Området är välbevarat och välhållet. Balkongena genomgår för närvarande en upprustning. Fronterna byts successivt mot nya vilka avviker något i utseende från de ursprungliga.
Området är upptaget i bevarandeprogrammet för Göteborg.

Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg - ett program för bevarande, del 2 (prel. 2000). Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.