Stäng fönster Stockholm kn, PARGAS 1 M.FL. AKALLA

Klassificering: Gult
INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Området är beläget i västra Akalla och utgörs av fyra vinklade loftgångshus som bildar tre södervända gårdar.

Söder om husen finns ett stort lamellhusområde, och i öster finns det sparade naturområdet som bland annat innehåller Akalla by. Byggnaderna ligger i en norrsluttning med gårdarna och de flesta balkonger vända mot söder. Två gångbroar leder de gående över angöringsgatan Mariehamnsgatan i norr till centrumstråket. En skogbeklädd bergsknalle upptar stora delar av den centrala gårdsytan, men framför husen finns breda rabatter med lökväxter, spirea, nyponrosor och prydnadsträd. De övriga två gårdarna innehåller lekplatser, gräsmattor och planteringar. Den östligaste byggnaden inrymmer ett dagis i markplan, och har en inhägnad lekplats utanför den vinklade längan.

· Våningar: 5 våningar + 1 suterrängvåning.
· Tak: Flackt valmat sadeltak, papptäckt. Vit plåtklädd takomfattning.
· Fasad: Mexitegel.
· Sockel: Betong, mycket låg.
· Fönster: 1-3-lufts, röda träfönster.
· Balkong: Breda utanpåliggande, fronter av vit trapetskorrugerad aluminium med breda aluminiumöverliggare.
· Entré: Röda träportar med glasning. Lägenhetsdörrarna är av slät röd trälaminat.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 2-4 rok.
· Förändringar: Inga markanta förändringar.
Loftgångssidorna är vända mot norr, förutom på de vinklade byggnadskropparna som vänder loftgångarna mot gården och balkongerna utåt. Vissa fönster har bröstning av vit korrugerad plåt. Två byggnaders suterrängvåningar i norr inrymmer butiker med stora skyltfönster mot gatan. De övriga två byggnadernas suterrängvåningar innehåller garage, och är något utbyggda samt täcks av skärmtak. Entréer finns såväl mot gård som mot Mariehamnsgatan. Flera passager leder genom husen.

KOMMENTAR
Byggnaderna bildar stora och kompakta volymer i tunga geometriska former. Mexitegelfasader på byggnader av denna storleksordning är ovanligt. Det är de enda förekommande loftgångshusen i Akalla.